ГоловнаЕкономікаБізнес

Галасюк закликав оприлюднити закон про мито на металобрухт

"Усі правові підстави для оприлюднення закону є. З цим питанням не можна зволікати".

Галасюк закликав оприлюднити закон про мито на металобрухт
Фото: liashko.ua

Терміни підписання президентом критично важливого для металургійної галузі закону про тимчасове триразове підвищення експортного мита на металобрухт (№3868) вже давно минули - є всі правові підстави оприлюднити закон. Про це в фейсбуці повідомив голова парламентського комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк.

Закон було повторно затверджено Верховною Радою з пропозиціями президента ще 12 липня, а вже 15 липня підписано спікером Верховної Ради і направлено на підпис президенту.

"Конституція відводить голові держави на підписання закону 15 днів, які вже два тижні як минули. Наслідки цієї ситуації чітко визначені статтею 94 Конституції України, яка, зокрема, вказує: "У разі якщо президент України протягом встановленого терміну не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений", - зазначає Галасюк.

"Я хочу звернути особливу увагу голови парламенту Андрія Парубія на цю ситуацію. Усі правові підстави для оприлюднення закону є. З цим питанням не можна зволікати", - зазначає голова комітету.

Тим часом, поки закон не набув чинності, дефіцит металобрухту продовжує загрожувати стабільній роботі українських металургів.

У 2016 році внутрішній ринок, як і раніше, відчуває нестачу металобрухту. За оцінками експертів, у першому півріччі цей показник становив не менш ніж 300 тис. тонн при експорті в розмірі 233 тис. тонн. За підсумками ж 2015 року, дефіцит був понад 850 тис. тонн. При цьому обсяги експорту критично важливої для металургійної галузі сировини перевищили 1,2 млн тонн. Тоді така ситуація призвела до безпрецедентної зупинки деяких металургійних підприємств.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram