ГоловнаЕкономікаДержава

В ЄС мають намір взяти участь в управлінні ГТС України

"Нафтогазу" надійшла офіційна пропозиція.

В ЄС мають намір взяти участь в управлінні ГТС України
Фото: EPA/UPG

НАК "Нафтогаз України" спільно з Єврокомісією починає опрацьовувати варіант участі європейських компаній в управлінні українською газотранспортною системою.

Як повідомив журналістів комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, компанія отримала офіційні пропозиції про таку участь.

"У нас є офіційна пропозиція через ЄК (від європейських компаній про участь в управлінні ГТС України). Ми з ЄК починаємо цей варіант опрацьовувати", - цитує слова Вітренка "Інтерфакс-Україна".

Нагадаємо, 10 вересня 2014 року набув чинності закон "Про реформування системи управління єдиною ГТС України". Згідно з ним, ГТС і підземні сховища газу (ПСГ) залишаються в держвласності, однак відтепер їх можна передавати в управління спеціально створеним компаніям. У цих керуючих компаніях українська держава отримає контрольний пакет, а решта акцій можуть придбати європейські та американські компанії.

Уряд заявляв про плани створити компанії, які обслуговують ПСГ і ГТС, за участю американських і європейських партнерів. Документом знімаються обмеження на передачу в оренду або концесію магістральних газопроводів і ПСГ підприємству/підприємствам на платній основі без права відчуження для здійснення функцій оператора ГТС і/або ПСГ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram