ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" визнав високими шанси на перемогу над "Газпромом" у Стокгольмському суді

Рішення за позовом очікується протягом року

"Нафтогаз" визнав високими шанси на перемогу над "Газпромом" у Стокгольмському суді
Юрий Витренко
Фото: ureclub.com

Директор з розвитку бізнесу "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявив, що Україна має високі шанси домогтися позитивного рішення за позовом проти "Газпрому" у Стокгольмському арбитражі.

"Якщо коротко, то ми на фінішній прямій. Наступного місяця починаються слухання. Наша позиція дуже сильна, на що вказує, зокрема, те, що навіть Путін із "Газпромом" мусили змінити своє улюблене твердження про те, що з 2020 року для транзиту їхнього газу наша ГТС не знадобиться. Ви ж самі розумієте, що просто так Путін би не відмовлявся від улюбленої пропагандистської тези про те, що Росія не залежатиме від України. Але ми цю зміну позиції Путіна і "Газпрому" розглядаємо як юридичний трюк. Впевнені, що ми це доведемо в арбітражі", - написав він у фейсбуці.

За його словами, рішення арбітражу очікується до кінця першого півріччя наступного року. При чому рішення за контрактом на постачання газу очікується раніше, до кінця першого кварталу.

"Газпром" муситиме виконати це рішення невідкладно. Аналогія з позовом "ЮКОСу" тут недоречна. Активи "Газпрому" не захищені державним суверенітетом, він має достатньо активів у Європі, на які можна накласти стягнення", - переконаний Вітренко.

Нагадаємо, наразі у Стокгольмському арбітражі розглядаються два спори між "Нафтогазом" і "Газпромом" - з приводу обсягів газу, які закуповує Україна, і з приводу обсягів газу, які постачає Росія транзитом через Україну.

"Газпром" звинувачує "Нафтогаз" у недоборі законтрактованих обсягів газу, а "Нафтогаз" "Газпром" - у невиконанні зобов'язань за транзитом. Сума претензій Газпрому - 38,7 млрд доларів, сума претензій "Нафтогазу" - понад 26,6 млрд дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram