ГоловнаЕкономікаДержава

Закон про зниження акцизів на автомобілі набуває чинності з понеділка

Поправки, які обмежили б його дію, так і не ухвалили.

Закон про зниження акцизів на автомобілі набуває чинності з понеділка
Фото: autocentre.ua

З понеділка, 1 серпня, в Україні набуває чинності закон, який різко знижує акцизи на старі автомобілі (у 2-28 разів залежно від об'єму двигуна).

Оскільки депутати пішли на канікули і не прийняли поправок, запропонованих президентом Петром Порошенком, які суттєво обмежили б дію закону, він запрацює в тій редакції, яку депутати проголосували 31 травня. Тобто до 31 грудня 2018 року (термін дії пільгових ставок) громадянин зможе ввезти по одному авто протягом року (максимум 3 авто) і розмитнити його за низькими ставками акцизу. Притому їхати за автомобілем самому йому зовсім не обов'язково. Продати авто без будь-яких наслідків закон дозволяє вже через 365 днів.

За попередніми оцінками, старі імпортні автомобілі можуть подешевшати на 900-4000 євро залежно від літражу.

Порошенко пропонував зміни, що дозволяють завозити за зниженими акцизами лише одну машину на людину протягом терміну дії закону. При цьому вони мали заборонити її перепродаж і зобов'язати власника автомобіля завозити його в Україну особисто.

Згідно із законом, зниження ставок буде тимчасовим, на термін до 31 грудня 2018 року, і стосуватиметься легкових автомобілів, які були виготовлені щонайшвидше 1 січня 2010 року. Пільгова ставка не буде застосовуватися до автомобілів, вироблених у Росії.

Нагадаємо, закон про зниження акцизів на старі автомобілі Верховна Рада прийняла 31 травня. 16 червня спікер парламенту скерував документ на підпис президентові, а Порошенко підписав його 4 липня. 7 липня закон опублікували в офіційній пресі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram