ГоловнаЕкономікаБізнес

Припинення постачання вугілля із зони АТО призведе до підвищення тарифу на електрику, - експерти

"Входити в зиму, маючи на складах менш ніж 2 млн тонн вугілля, тривожно".

Припинення постачання вугілля із зони АТО призведе до підвищення тарифу на електрику, - експерти
Фото: newsprolife.com.ua

НКРЕКУ доведеться підвищити тариф на електроенергію, якщо припиняться поставки вугілля із зони АТО. Таку думку висловили експерти, коментуючи агентству РБК-Україна ситуацію в енергетичній галузі під час підготовки до опалювального сезону.

"Зараз стоїть питання, що з боку неконтрольованих територій не працює транспортна інфраструктура і вугілля на ТЕСи приходить усе менше і менше, склади тануть, вони на рівні близько 1 млн тонн. А входити в зиму, маючи на складах менш ніж 2 млн тонн вугілля, тривожно", - говорить голова ради Всеукраїнської енергетичної асамблеї, екс-міністр енергетики Іван Плачков.

За його словами, якщо із зони АТО за дозволеними штабом операції контрактами триватиме зменшення постачань, доведеться купувати вугілля в ПАР, а тоді НКРЕКУ доведеться підняти тариф на електроенергію для теплових електростанцій, оскільки Роттердамська формула не покриває витрат компаній на закупівлю імпортного вугілля, яке буде коштувати не менш ніж 2000 грн/тонну.

Такої самої думки президент Dixi group Олена Павленко, яка вважає, що якщо дійсно буде підвищення ціни на вугілля в разі закупівлі його з-за кордону, регулятор перегляне граничну ціну на паливо, щоб українські компанії могли вийти на зовнішні ринки. При цьому експерт упевнена, що постачальники імпортного вугілля, зокрема африканського, можуть підвищувати ціну на вугілля ще через політичний чинник, "тобто нестабільність України як покупця".

Павленко також звертає увагу на те, що і уряд України, і державні компанії повинні продемонструвати прозорість на всьому ланцюжку закупівлі імпортного вугілля.

Державне ПАТ "Центренерго" має намір закупити в ПАР мінімум 200 тис. тонн вугілля. Про це повідомив в.о. генерального директора компанії Олег Коземко, коментуючи зниження накопичення палива на складах підприємства до 203 тис. т. За оцінками експертів, у зв'язку зі зростанням у другому півріччі 2016 року навантаження на теплові електростанції всього до початку опалювального сезону необхідно додатково придбати 3,2 млн тонн вугілля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram