ГоловнаЕкономікаДержава

Українсько-бразильський договір про космічний проект "Циклон-4" втратив чинність

Бразилія в односторонньому порядку денонсувала договір.

Українсько-бразильський договір про космічний проект "Циклон-4" втратив чинність
Фото: nkau.gov.ua

16 липня 2016 року українсько-бразильський договір стосовно проекту "Циклон-4"," підписаний 2003 року, втратив чинність.

Про це повідомляє сайт КБ "Південне".

Рік тому, 16 липня 2015 року, послу України в Бразилії вручили ноту Міністерства закордонних справ про денонсацію договору довгострокового співробітництва у використанні ракети-носія "Циклон-4". Згідно з умовами угоди, Україна мала право протягом року оскаржити односторонній вихід Бразилії з проекту, але не зробила цього.

"За наявною інформацією, станом на 16 липня 2016 року жодних дій з боку Державного космічного агентства України для виконання закріплених договором функцій і захисту інтересів України вжито не було", - йдеться в заяві конструкторського бюро.

За попередньою оцінкою КБ "Південне", збитки, завдані Україні внаслідок одностороннього припинення дії договору Бразилією, можуть сягнути 805,86 млн доларів. Відповідна оцінка була надана ДКА України ще в лютому 2016 року.

"Відсутність прямого оскарження до моменту припинення дії Договору значно ускладнює подальший захист прав та інтересів України і може унеможливити відшкодування збитку, зазнаного українською стороною у зв'язку з розірванням міжнародного договору", - заявили в бюро.

Нагадаємо, 2003 року Україна і Бразилія уклали договір про довгострокове співробітництво у проекті будівництва космодрому "Алькантара", розташованого на узбережжі Атлантичного океану. Бразильці взяли на себе створення інфраструктури пускового комплексу. Україна ж зобов'язалася розробити для космодрому нову ракету-носій, а також супутники нового покоління. Перший запуск української ракети-носія "Циклон-4" планували на кінець 2014 року, але він так і не відбувся.

За більш ніж десять років з моменту підписання договору з Бразилією в Україні за кредитні кошти було створено нову ракету-носій "Циклон-4", а також побудовано в Дніпропетровську заводський комплекс "Сухий старт" для випробувань ракет-носіїв "Циклон-4 "перед їх відправленням у Бразилію. Активні роботи зі спорудження наземного комплексу "Циклон-4" на пусковому центрі Алькантара почалися тільки 2011 року і тривали весь 2012 рік. З березня 2013 року, в результаті припинення фінансування з боку Бразилії, будівельні роботи на наземному комплексі "Циклон-4" були зупинені і відтоді не поновлювалися. У 2012-2014 рр. Україна відправила в Бразилію морем три партії технологічного обладнання наземного комплексу, створеного власними силами. Самих ракет-носіїв "Циклон-4" в Бразилію не відправляли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram