ГоловнаЕкономікаДержава

Конкурс із приватизації ОПЗ провалився

На участь у конкурсі не надійшло жодної заявки.

Конкурс із приватизації ОПЗ провалився

18 липня минув термін подачі заявок на участь у  конкурсі з продажу Одеського припортового заводу.

"Станом на 18:00 жодної заявки подано не було. У зв'язку з відсутністю заявок ФДМУ змушений визнати конкурс таким, що не відбувся у зв'язку з відсутністю попиту", - сказано в повідомленні Фонду держмайна України.

Відзначається, що з моменту публікації оголошення про продаж заводу ним зацікавилися потенційні інвестори, які підписали відповідні договори про конфіденційність.

"Але після знайомства з пакетом документів і вивчення ситуації в Україні і навколо заводу всі вони висловили неготовність брати участь в конкурсі", - заявили в ФДМ.

Проблемами є борг ОПЗ перед Group DF, суди з компанією "Нортіма", обмеження на репатріацію дивідендів, відсутність податкових пільг і преференцій для інвестора, висока ціна.

Голова ФДМ Ігор Білоус сподівається, що рішення про повторну приватизацію ОПЗ буде прийнято найближчим часом, однак, на його думку, умови приватизації заводу потрібно міняти.

Нагадаємо, 18 травня уряд затвердив умови приватизації Одеського припортового заводу, давши тим самим старт продажу. Умови конкурсу передбачали не менш як двох учасників, один з яких повинен був бути нерезидентом України. Завод не міг бути проданий російським інвесторам. Стартова ціна державного пакету акцій (99,6%) ОПЗ була визначена оцінювачем у сумі 13,175 млрд гривень.

ОПЗ розпоряджається найбільшим у СНД виробництвом аміаку і просто великим виробництвом карбаміду, а також унікальним - єдиним у країні - терміналом з перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram