ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ допускає перенесення рішення з приводу України на серпень

Хоча ще залишається шанс, що рада директорів Фонду встигне прийняти рішення до кінця липня.

МВФ допускає перенесення рішення з приводу України на серпень
Джерри Райс и Кристин Лагард
Фото: EPA/UPG

Спікер Міжнародного валютного фонду Джеррі Райз (Gerry Rice) припустив, що рішення про виділення третього траншу кредиту для України в рамках механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF) рада директорів МВФ може ухвалити в середині серпня 2016 року, хоча все ще залишається можливість, що це станеться в липні. Про це він заявив на прес-конференції у Вашингтоні в четвер, 14 липня.

Розшифровки його промови на сайті МВФ ще немає, є тільки відео (див. з 4:00).

"Розгляд усе ще може відбутися в липні, дискусії дуже близькі до завершення. Проте якщо вони затягнуться, то це може статися після відпочинку ради директорів (Reuters пише, що тоді рішення розглядатимуть у середині серпня, - ред.)", - сказав Джеррі Райз.

За словами спікера МВФ, усі необхідні закони для цього перегляду програми Верховна Рада України прийняла. Однак для успішного виконання всієї програми слід ухвалити цілу низку законів протягом найближчих кількох місяців.

Зараз на сайті МВФ є розклад засідань ради директорів Фонду до 22 липня, України там не згадано.

Рада директорів МВФ ухвалила рішення про 4-річну програму кредитування EFF для України на загальну суму близько 17,5 млрд доларів США 11 березня 2015 року. Замість передбачуваних чотирьох траншів торік Київ отримала тільки два (5 млрд доларів США в березні і 1,7 млрд на початку серпня). На початку 2016 року тоді ще міністр фінансів України Наталія Яресько говорила, що Україна може отримати від МВФ до 5,8 млрд доларів цього року. Однак у червні прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що Україна отримає лише 1,7 млрд доларів. Причому найближчий транш кредиту становитиме лише 1 млрд.

Докладно про ситуацію з кредитом МВФ читайте у статті Діани Манучурян на LB.ua "МВФ тримає Україну на голодному пайку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram