ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд арештував рахунки Burisma

Роботу газовидобувного холдингу Злочевського заблоковано.

Суд арештував рахунки Burisma
Фото: burisma.com

Печерський райсуд Києва наклав арешти на грошові кошти та цінні папери на банківських рахунках компаній, які входять у газовидобувний холдинг Burisma колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського.

Ухвали суду від 1 липня оприлюднено в Єдиному реєстрі судових рішень.

Під арешт потрапили рахунки ТОВ "Енерго-сервісна компанія "Еско-Північ", ТОВ "Парі", ТОВ "Перша українська газонафтова компанія".

Раніше в Держреєстрі судових рішень було оприлюднено три ухвали Печерського суду від 1 липня про накладення арешту на 20 свердловин "Еско-Північ", 12 свердловин "Першої української газонафтової компанії" і 14 свердловин компанії "Парі".

Усі ці арешти були накладені в рамках досудового розслідування Генпрокуратури №42014000000000375 від 7 травня 2014 року щодо присвоєння грошових коштів посадовими особами державної компанії "Укргазвидобування" протягом 2010-2014 років при виконанні договорів про спільну діяльність, а також за підозрою в ухилянні від сплати податків посадовими особами низки компаній із групи Burisma.

Крім цього, в рамках цього провадження арештована одна свердловина компанії "Сістемойлінженерінг" (належить кіпрській Diloretio Holdings Ltd, офіційно не входить у Burisma) і рахунки ТОВ "Скела Терціум", діяльність якої в частині поставки газу Білоцерківській теплоелектроцентралі (Київська область) стала об'єктом розслідування Генпрокуратури.

Нагадаємо, про те, що стосовно діяльності газовидобувної компанії "Еско-Північ" розслідують кримінальну справу, напередодні повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Компанія "Еско-Північ", яку заснувала британська компанія Burisma, через низку фіктивних підприємств виводила свої прибутки в фіктивні витрати, в такий спосіб ухиляючись від сплати податків на прибуток", - розповів він. За останні два роки таким чином вона "заощадила" 1 млрд гривень.

Луценко наголосив, що інші акціонери Burisma, крім Злочевського, до цієї схеми не причетні. У холдингу Burisma високі посади займають, зокрема, син віце-президента США Хантер Байден і екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський.

Микола Злочевський займав посаду міністра екології з 2 липня 2010 року по 20 квітня 2012 року в уряді Миколи Азарова. На початку 2015 року Злочевського оголосили в розшук за підозрою в незаконному збагаченні.

Компанії групи Burisma Holdings Ltd в 2015 році видобули близько 1,2 млрд куб. м газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram