ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна і Азербайджан зібралися відродити проект "Одеса - Броди"

Алієв і Порошенко обговорили можливості постачання нафти.

Україна і Азербайджан зібралися відродити проект "Одеса - Броди"
Фото: odessanews.biz

Україна й Азербайджан мають намір відродити проект постачання нафти трубопроводом "Одеса - Броди".

Про це повідомив президент Азербайджану Ільхам Алієв на прес-конференції в Баку, де сьогодні перебуває з візитом український президент Петро Порошенко.

"Ми серйозно обговорили реалізацію проекту «Одеса-Броди», адже Азербайджан постачає на європейський ринок великі обсяги нафти", - цитує президента видання Haqqin. На думку Алієва, відновлення цього проекту створює гарні можливості для Азербайджану.

Нафтопровід "Одеса-Броди" побудували 2001 року між містом Одеса на Чорному морі і містом Броди у Львівській області, де стикували з нафтопроводом "Дружба". Передбачалося, що "Одеса-Броди" продовжать до польських Плоцька і Ґданська, але Польща відмовилася добудовувати нафтопровід.

Цією трубою планували транспортувати каспійську і казахстанську нафту, оминаючи турецькі протоки, з порту "Південний" під Одесою на нафтопереробні заводи Східної і Центральної Європи і в Північну Європу через Ґданський порт. Однак до 2004 року цей нафтопровід через відсутність сировини простоював, а потім російські компанії  використовували його в реверсивному режимі (у напрямку терміналу "Південний").

2010 року російські компанії зупинили поставки нафти. Нафтопровід "Одеса-Броди" почала використовувати Білорусь, прокачувати на свої заводи венесуельську й азербайджанську нафту. Нафту постачали в порт "Південний" (Україна), а потім - трубопровідним транспортом "Одеса-Броди" і "Дружба" на Мозирський НПЗ. З кінця 2011 року Білорусь припинила використовувати трубопровід. Зараз "Одеса-Броди" простоює.

Продовження нафтопроводу до польського міста Адамове включено у список пріоритетів Євросоюзу. Він передбачає будівництво труби завдовжки 371 кілометр між Бродами і польською нафтобазою в місті Адамове.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram