ГоловнаЕкономікаДержава

Зниження акцизів на старі іномарки не зашкодило українському автопрому, - економіст

Роман М. Шеремета навів аргументи на захист лібералізації торгівлі

Зниження акцизів на старі іномарки не зашкодило українському автопрому, - економіст
Фото: autocentre.ua

Викладач американського Університету Кейс Вестерн Резерв Роман М. Шеремета, який захистив докторську з економіки і отримав вчений ступінь Ph.D у 2009 році, один з кращих економістів України 2015 року за версією локального Forbes, позитивно оцінив рішення депутатів Верховної Ради знизити акцизи на старі імпортні авто. Свої аргументи він виклав у статті на LB.ua.

У тексті Шеремета коротко перерахував очевидні плюси від лібералізації торгівлі (від доступу до більш якісних товарів за нижчою ціною до підвищення конкуренції і справедливості на ринку), після чого перейшов до розвінчання міфів про шкоду такого рішення.

Тезу про те, що "Україну можуть заполонити розбиті машини, перетворюючи країну на смітник Європи", він назвав неспроможною, тому що автомобільний метал придатний для вторинної переробки. До того ж оборонна промисловість України потребує сировини для виробництва військової техніки.

Український автопром також не відчує великих проблем через цей закон, тому що основна перевага вітчизняних виробників - слабка національна валюта порівняно з доларом США або євро. До того ж протекціоністські заходи, які робилися до сих пір, так і не привели до бурхливого розвитку українського автопрому.

"Аргументи на користь лібералізації торгівлі дуже сильні, тоді як аргументи на користь введення будь-яких додаткових обмежень на ввезення старих автомобілів, м'яко кажучи, слабкі", - робить висновок автор статті.

Нагадаємо, 4 липня президент Петро Порошенко підписав закон про зниження акцизів на авто, остаточна версія якого помітно відрізняється від початкової.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram