ГоловнаЕкономікаБізнес

Мінімальні роздрібні ціни на тютюнові вироби можуть бути ефективними для бюджету, - експерт

Така практика багато років існує у США.

Мінімальні роздрібні ціни на тютюнові вироби можуть бути ефективними для бюджету, - експерт

Введення мінімальних роздрібних цін на тютюнові вироби є одним з ефективних рішень для забезпечення гарантованих надходжень до бюджету. Про це заявив президент ГС "Національна Організація Роздрібної Торгівлі" Юрій Бондарєв, пише РБК-Україна.

За його словами, наявність ціни, нижче за яку не можна продавати тютюнові вироби, гарантує підвищені і заплановані збори в бюджет і якісніше прогнозування податкових надходжень.

"Крім того, на ринку України вже є практика встановлення мінімальних цін на алкогольні напої, яка ефективно діє протягом багатьох років", - зазначає експерт.

Бондарєв зазначає, що зараз склалася економічно складна ситуація на роздрібному ринку тютюнових виробів.

"Виробники й імпортери значно активізували боротьбу за збільшення обсягів реалізації у 2015-2016 роках. Зокрема, всі виробники й імпортери знизили задекларовані максимальні роздрібні ціни на 2-6 грн. Цей процес не зупинився і досі, через що ринок постійно переживає цінову турбулентність. Як результат, у січні 2016 р. середня ціна за пачку цигарок упала до 12,50 грн, тоді як у вересні 2015 року вона була близько 16 грн", - констатує експерт.

Президент НОРТ підкреслює, що для роздрібної торгівлі постійні цінові коливання сигарет, які є підакцизним товаром, - досить серйозна проблема, яка пов'язана з прогнозуванням продажів, з ускладненим процесом управління запасами і адміністрування продажів через наявність одного і того самого типу продукту з різними цінами (рекомендовану ціну продажу вказують на пачках цигарок).

На думку фахівця, наслідком цінових воєн між виробниками цигарок стає зниження надходжень до бюджету України, падіння прибутковості цієї товарної категорії для підприємств роздрібної торгівлі.

Також ГС НОРТ вважає, що в разі встановлення мінімальних роздрібних цін на тютюнові вироби буде забезпечено відповідний рівень торговельної маржі для роздрібної торгівлі.

"Практика встановлення мінімальних гуртово-відпускних цін на тютюнові вироби багато років існує на ринку США і гарантує і прогнозоване надходження в бюджет, і рівень прибутковості роздрібної торгівлі. Це особливо важливо для якісної організації роздрібної торгівлі, підтримки і підвищення рівня робочих місць у це лихоліття для нашої країни", - резюмував експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram