ГоловнаЕкономікаФінанси

Прибутковість боргів України впала до домайданного рівня

Ставка євробондів уперше із січня 2014 року нижча за 8%.

Прибутковість євробондів України 11 липня впала нижче за 8% вперше із січня 2014 року, коли президентом ще був Віктор Янукович, а Росія не вторглася у Крим і на Донбас. Про це пише Bloomberg.

Ще на початку цього року прибутковість українських паперів перевищувала 12% на тлі політичної кризи, після чого вона почала знижуватися. Інвестори позитивно оцінили відновлення країни після торішньої реструктуризації боргу на $15 млрд і очікують, що країна отримає черговий платіж фінансової допомоги МВФ.

"Країна рухається в бік чергового траншу МВФ і $1 млрд під держгарантії США", - вважає керуючий директор з торгівлі з фіксованим доходом Dragon Capital Федір Багненко.

"Економіка України починає виглядати краще на тлі надзвичайно низької бази 2014-2015 років, тоді як геополітичне напруження залишилося. Я розглядаю цей момент як вікно, щоб отримати зиск від високих ставок на більш низькому ризику. Будь-яка геополітична ескалація швидко закриє це вікно", - заявив і собі старший стратег Danske Bank у Гельсінкі Володимир Миклашевський.

Нагадаємо, що останнє ринкове розміщення українських єврооблігації було у квітні 2013 року, коли Україна продала 10-річні єврооблігації на суму $1,25 млрд під 7,5% річних. У лютому 2013 року Мінфін розмістив 10-річні євробонди на суму $1 млрд під 7,625% річних.

Відтоді Україна ще тричі виходила на зовнішні ринки запозичення: в грудні 2013 року Росії було продано єврооблігацій на $3 млрд зі ставкою купона 5%, а потім ще двічі випуски гарантували США, що знизило процентну ставку до 1,844% річних у травні 2014 року і 1,847% річних у травні 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram