ГоловнаЕкономікаДержава

Україна і Канада підписали угоду про створення зони вільної торгівлі

Угода відкриє для українських експортерів 98% канадського ринку товарів

Україна і Канада підписали угоду про створення зони вільної торгівлі
Фото: nk.org.ua

Україна і Канада в понеділок, 11 липня, підписали угоду про створення зони вільної торгівлі. З боку України підпис під угодою поставив міністр економіки Степан Кубів, з боку Канади - міністр міжнародної торгівлі, представник української діаспори Христя Фрілянд.

Церемонія відбулася в рамках візиту в Україну прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.

Це найбільша угода такого плану після ЗВТ з Євросоюзом. Протягом 2010-2014 років обсяг двосторонньої торгівлі товарами між Україною та Канадою в середньому становив 280 млн доларів на рік, в тому числі імпорт канадських товарів - 214 млн, експорт з України - 86 млн.

Переговори про підписання угоди з Канадою велися з 2010 по 2015 рік, всього відбулося шість раундів.

Після набуття чинності угода відкриє для українських експортерів 98% канадського ринку товарів. Імпортні мита на сільськогосподарські товари буде негайно скасовано (за винятком 108 тарифних ліній, доступ до яких відкриється в рамках квот), а також на всі промислові товари (крім легкових автомобілів з 7-річним перехідним періодом). Основні продукти, які отримають перевагу від безмитного доступу на ринок Канади, - соняшникова олія, цукор, кондитерські товари, шоколад, алкогольні напої, пиво, соки; одяг, кераміка, товари металургії і хімпрому. У довгостроковій перспективі - високотехнологічне обладнання і промислові товари з високою доданою вартістю.

Угода також передбачає надання Україні технічної допомоги для поліпшення доступу українських товарів на канадський ринок.

Україна у свою чергу скасує тарифи на 80% товарів імпорту з Канади. При цьому для деяких товарів буде введено перехідні періоди на 3, 5 і 7 років. Найчутливіші позиції - такі як цукор - виключено з дії угоди.

Очікується, що запропоноване Канадою скасування ввізних мит приведе до додаткового 3,5% приросту експорту в Канаду за рахунок розширення вже наяного постачання українських експортерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram