ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд арештував 32 свердловини Burisma

У холдингу Злочевського високі посади займають Хантер Байден і Александр Кваснєвський.

Суд арештував 32 свердловини Burisma
Николай Злочевский
Фото: Макс Левин

Печерський райсуд 1 липня арештував 32 свердловини компаній, що входять у газовидобувний холдинг Burisma.

Суд задовольнив клопотання Генеральної прокуратури, подані в рамках розслідування кримінального провадження №42014000000000375 від 7 травня 2014 року. Зокрема розслідується ухилення від сплати податків компаніями ТОВ «ЕСК «Еско-Північ», ТОВ «Парі», ТОВ «Перша Українська газонафтова компанія», ТОВ «НВП «Зонд», ТОВ «Інфокс».

«Еско-Північ», «Парі» і «Перша Українська газонафтова компанія» входять у холдинг Burisma, де високі посади займають, зокрема, син віце-президента США Хантер Байден і екс-президент Польщі Александр Кваснєвський. Burisma пов'язана з колишнім міністром екології та природних ресурсів Миколою Злочевським. Як повідомляють на сайті Burisma, «Еско-Північ» видобуває близько 80% газу холдингу. Родовища компанії розташовані в Харківській області України на території Дніпро-Донецького басейну.

Суд трьома визначеннями (1, 2, 3) арештував 20 свердловин «Еско-Північ», 12 свердловин «Першої Української газонафтової компанії» і одну свердловину ТОВ «Системойлінженіринг». Остання компанія в Burisma офіційно не входить.

Нагадаємо, про те, що розслідується кримінальна справа з приводу діяльності газовидобувної компанії "Еско-Північ", напередодні повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Компанія "Еско-Північ", яку заснувала британська компанія Burisma, через низку фіктивних підприємств переводила свої прибутки у фіктивні витрати, чим ухилялася від сплати податків на прибуток", - розповів він. За останні два роки так вона "заощадила" 1 млрд гривень.

Луценко підкреслив, що інші акціонери Burisma, крім Злочевського, до цієї схеми не причетні.

Микола Злочевський займав посаду міністра екології з 2 липня 2010 року по 20 квітня 2012 року в уряді Миколи Азарова. У на початку 2015 року Злочевського оголосили в розшук за підозрою в незаконному збагаченні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram