ГоловнаЕкономікаДержава

Претензії "Газпрому" за недобір газу до 2020 року перевищать $60 млрд

Росія вже нарахувала $31,4 млрд за зобов'язанням "бери або плати".

Претензії "Газпрому" за недобір газу до 2020 року перевищать $60 млрд
Фото: EPA/UPG

Сума претензій "Газпрому" до України за недобір газу за контрактом 2009 року до кінця його чинності може перевищити $60 млрд.

Про це на брифінгу в четвер заявив директор з розвитку бізнесу "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

"Головна вимога до "Нафтогазу" - це плата за так званими зобов'язаннями "бери або плати", за цими зобов'язаннями вони вже нарахували 31,4 млрд доларів. Якщо ми подивимося на ті обсяги, які, думаємо, нам потрібні для імпорту в майбутньому, до закінчення контракту з "Газпромом", і подивимося на ті зобов'язання "бери або плати", ми побачимо, що "Газпром" додатково нам може виставити, за нашими розрахунками, 29,5 млрд", - сказав він.

З урахуванням такої ціни питання НАК дуже обережно і виважено ставиться до закупівлі газу в "Газпрому", щоб не послабити свою юридичну позицію в Стокгольмі.

Нагадаємо, Росія вважає, що за контрактом, термін якого спливає 2019 року, Україна повинна купувати в "Газпрому" 52 млрд кубометрів газу на рік, причому умова "бери або плати" може бути застосована до 41,6 мільярда кубів.

Зараз у Стокгольмському арбітражі розглядають два спори між "Нафтогазом" і "Газпромом" - з приводу обсягів газу, які імпортує Україна, і з приводу обсягів газу, які постачає Росія транзитом через Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram