ГоловнаЕкономікаДержава

Реформа системи соцстраху порушує права громадян, - голова ліквідкомісії

Ситайло розкритикував законопроект Верховної Ради

Реформа системи соцстраху порушує права громадян, - голова ліквідкомісії
Фото: depositphotos.com\belchonock

Реформа системи соціального страхування порушує права громадян і може призвести до численних судових позовів. Таку думку в інтерв'ю "Газеті по-українськи" висловив голова ліквідаційної комісії Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Валерій Ситайло.

За його словами, у Верховній Раді зареєстровано законопроект, який передбачає внесення змін до чинної редакції закону №1105. Зокрема, новому Фонду дозволяється звільняти і призначати директорів і заступників двох діючих Фондів. А це суперечить законодавству.

"Не дивлячись на норми законодавства, законопроектом пропонується, щоб комісію контролював новий Фонд, звільняв, переставляв членів ліквідаційної комісії. Але це нонсенс: орган, який має бути повноцінно сформований тільки після ліквідації інших, керує цією ж ліквідацією. Понад те, паралельно зі злиттям пропонується приєднати виконавчу дирекцію Фонду з нещасних випадків до нового Фонду соцстраху. І як наслідок - дані порушення процедури злиття можуть повністю паралізувати всю систему соціального страхування", - зазначає В. Ситайло.

Він також зазначив, що є ризик отримати судові позови від співробітників Фонду через пропоновану процедури звільнення і призначення нових. "Роботу нового Фонду соцстрахування пропонується вважати правосильною після того, як буде заповнено щонайменше 30% вакансій. Вибачте, а звідки візьмуться ці люди, якщо на їхнє місце мусять (за законом!) взяти співробітників "старих" фондів?! Ще один нюанс, пов'язаний з кадровими питаннями. Пропонується, щоб керівники підрозділів нового Фонду працювали на підставі контракту. Проте, оскільки вони автоматично переходять зі "старих" фондів, і в першому випадку, і в другому підуть судові позови", - вважає голова ліквідкомісії.

В. Ситайло додав, що в Раду внесено законопроект 4831, яким пропонується значно урізати повноваження соціальних партнерів, які керують сьогодні системою соціального страхування "Якщо сьогодні повноважними є збори правління, на яких присутня більшість представників від кожної сторони, то законопроектом ця норма зводиться до простої більшості. Що дозволить двом сторонам, ухвалювати рішення без участі третьої. Крім того, сьогодні кожна зі сторін, по суті, має право вето на рішення, з якими вона не згодна. Новим проектом Закону запропоновано таке право забрати", - каже він.

На його думку, положення пропонованих проектних норм суперечать Конституції України, КЗпП, а значить - права і гарантії громадян обмежать. "Велика частина працівників двох Фондів залишиться без робочих місць. А на сьогодні послуги соціального страхування надають майже 9000 осіб у двох Фондах. Крім того, механізм нарахування соціальних виплат, якими займаються Фонди, вийде з робочого режиму. Населення може залишитися без оплат лікарняних листів, декретних, допомоги на поховання та інших захищених статей", - вважає В. Ситайло.

Він зазначив, що Фонд вже підготував законопроект, який передбачає комплексне вирішення найбільш нагальних проблем у системі соціального страхування. "Ми готові до конструктивного діалогу з усіма вертикалями влади: і виконавчої, і законодавчої. Сподіваємося, що будемо почуті", - резюмував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram