ГоловнаЕкономікаДержава

Рівень тіньової економіки в Україні в 2015 році скоротився до 40%

МЕРТ заявив про перелом тенденції до його збільшення.

Рівень тіньової економіки в Україні в 2015 році скоротився до 40%
Фото: depositphotos.com\a_taiga

Міністерство економічного розвитку і торгівлі вважає, що рівень тіньової економіки в Україні є на позначці 40%. Таку оцінку оприлюднено в понеділок у свіжому звіті міністерства.

МЕРТ зауважує, що цей показник нижчий, ніж у 2014 році. Скорочення пов'язане з фіскальною консолідацією і жорсткою монетарною політикою; отриманням фінансово-кредитної допомоги від МВФ; домовленостями про реструктуризацію зовнішнього боргу; поглибленням співпраці з Євросоюзом; географічною переорієнтацією експорту; пристосуванням бізнесу до нових економічних умов; "загасанням" конфлікту на Донбасі.

"В умовах сукупної дії зазначених чинників було досягнуто перелому тенденції до зростання рівня тіньової економіки, розпочатої в 2013 році і продовжується в умовах цінових і девальваційних шоків, а також ескалації військового конфлікту. Так, за попередніми розрахунками Мінекономрозвитку, в 2015 році рівень тіньової економіки становив 40% від офіційного ВПП, що на 3 п.п. менше порівняно з показником 2014 року", - сказано в звіті.

Проте показник 2015 року все одно знаходиться на рівні, загрозливому економічній системі держави.

Нагадаємо, Україна перебуває на 83-му місці за умовами ведення бізнесу серед 189 країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram