ГоловнаЕкономікаБізнес

Творці ProZorro розроблять систему для продажу активів банків-банкрутів

Неплатоспроможні банки заборгували НБУ 46,6 млрд грн.

Творці ProZorro розроблять систему для продажу активів банків-банкрутів

Національний банк України, Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб і міжнародна громадська організація Transparency International підписали Меморандум про співпрацю в розробці прозорої й ефективної системи для продажу активів неплатоспроможних банків на основі системи ProZorro.

Про це повідомляють на сайті НБУ.

Свої підписи під документом поставили голова НБУ Валерія Гонтарева, заступник міністра економрозвитку і торгівлі Максим Нефьодов, директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін і голова правління Transparency International Україна Андрій Марусов.

"Система ProZorro встигла стати зразком для всіх, хто здійснює реформи. Завдяки ключовим принципам - прозорість, відкритість, рівний і максимально легкий доступ до торгів і аналітики - ProZorro вдалося докорінно змінити правила гри в державних закупівлях. Сьогодні в ProZorro - понад 120 тис. тендерів і більш ніж 1,8 млрд грн економії, а з повним переходом на систему з 1 серпня розмір економії зросте в рази. Упевнений, що використання таких технологій і підходів дозволить підвищити ефективність і у сфері реалізації банківських активів", - зазначив Нефьодов.

За його словами, команда, яка розробляла і впроваджувала ProZorro, братиме безпосередню участь у створенні нової системи.

Торги будуть під контролем Transparency International.

Голова НБУ повідомила, що неплатоспроможні банки заборгували регулятору 46,6 млрд грн за основною сумою кредитів рефінансування і 7 млрд грн відсотків.

"Ми сподіваємося, що підписаний меморандум дозволить зробити торги активами ще більш прозорими, і ми зможемо тільки цього року реалізувати активи неплатоспроможних банків на 12 млрд грн", - зазначила Гонтарева.

Нагадаємо, протягом 2016 року всі державні закупівлі мають перевести на систему держзакупівель ProZorro. Через неї будуть проходити закупівлі товарів і послуг вартістю від 200 тисяч гривень і закупівлі робіт вартістю від 1,5 млн гривень. Запуск системи відбудеться у 2 етапи: з 1 квітня - для центральних органів виконавчої влади; з 1 серпня - для інших клієнтів.

Докладно читайте в інтерв'ю з ідеологом ProZorro Максимом Нефьодовим на LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram