ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін зібрався монетизувати субсидії з 2018 року

Нову програму буде представлено через два опалювальні сезони

Кабмін зібрався монетизувати субсидії з 2018 року
Фото: dyvys.in

Кабінет Міністрів зібрався монетизувати субсидії з 2018 року. Про це на форумі з енергоефективності, який проводиться у Києві в четвер, розповів віце-прем'єр Павло Розенко.

"Безумовно, система субсидій, як би до неї хто не ставився, але базове своє завдання 2015-2016 років виконала: 5,5 млн українських сімей захищені системою субсидій. Середній розмір субсидій у піки опалювального сезону сягав приблизно 1400 гривень", - сказав він.

При цьому Розенко зазначив, що в нинішньому вигляді система субсидій проіснує ще максимум два опалювальні сезони.

"Система субсидій може ефективно працювати тільки у пікові періоди підвищення цін на енергоносії: це 2015-го, 2016-го і, очевидно, 2017 року. Далі вона буде трансформуватися. Напевно, ми маємо говорити про монетизацію залишків, монетизацію економії субсидій, уряд готовий до цього. Я думаю, що кінець опалювального сезону 2017 року - ми продемонструємо нові підходи до цього питання", - заявив Розенко.

Нагадаємо, що експеримент з монетизації субсидій планують провести в Калуші. За словами міністра енергетики Ігоря Насалика, жителям міста субсидії нараховуватимуться на банківські картки, якими можна буде розплатитися тільки за комунальні послуги. Під кінець опалювального сезону гроші, які залишилися на картці, можна буде монетизувати: зняти готівкою і використовувати на свій розсуд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram