ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз": транзит газу через Україну буде дешевшим, ніж через "Північний потік"

Компанія стурбована наміром "Газпрому" витратити "свої обмежені ресурси" на цей проект

"Нафтогаз": транзит газу через Україну буде дешевшим, ніж через "Північний потік"
Фото: willbe.ru

"Нафтогаз України" заявив, що транзит газу через Україну буде у 3-4 рази дешевшим, ніж через газопровід "Північний потік-2", який планує збудувати Росія.

Про це йдеться у коментарі компанії на вчорашню заяву голови "Газпрому" Олексія Міллера. Він сказав, що планований тариф прокачування газу через "Північний потік-2" буде становити 2,1 долара/тис. куб. м на 100 км, тоді як поточна вартість транзиту через Україну - 2,5 долара.

"У разі бронювання транзитних потужностей на нинішньому рівні 110 млрд куб. м на рік, доставка за українським маршрутом буде вчетверо дешевшою, ніж за запланованим "Північним потоком-2". У разі бронювання на рівні 70 млрд куб. м транзиту в рік "Прямий потік" виявиться втричі вигіднішим, ніж "Північний-2", - заявила у відповідь прес-служба "Нафтогазу".

Компанія зазначає, що у нинішньому тарифі враховано прискорену амортизацію української газотранспортної системи до 2019 року включно. З 2020 року вона має бути повністю амортизована, що дозволить запропонувати постачальникам газу більш конкурентні умови транспортування.

"Нафтогаз" також підкреслює, що через українську ГТС поставляється газ, призначений для країн Центральної, Східної та Південної Європи, а також для Туреччини. З огляду на це, він є найкоротшим шляхом доставки російського газу до споживачів.

Усередині Євросоюзу немає достатніх потужностей для постачання газу цим споживачам через північ Німеччини, де закінчується "Північний потік". Тобто спроба перенаправити постачання газу призведе до перебоїв з газопостачанням у цьому регіоні і до збільшення його вартості для споживачів. Понад те, кілька країн регіону взагалі не мають фізичного з'єднання з газотранспортною мережею Німеччини на території ЄС і можуть отримувати газ тільки українським маршрутом.

"З огляду на тривалі арбітражні розгляди у Стокгольмі, ми стурбовані намірами "Газпрому" витратити свої обмежені ресурси на економічно невиправдані проекти", - підсумував заяву директор "Нафтогазу" з розвитку бізнесу Юрій Вітренко.

Нагадаємо, у 2015 році через Україну в країни ЄС транзитом було поставлено понад 64 млрд кубометрів газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram