ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" поскаржився на дорожнечу транзиту через Україну

Міллер оцінив продовження контракту після 2019 року в зайвий мільярд доларів на рік.

"Газпром" поскаржився на дорожнечу транзиту через Україну
Фото: EPA/UPG

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що продовження транзитного контракту з Україною після 2019 року завдасть збитків компанії.

"Ми іноді чуємо про те, що необхідно залишити транзит через територію України десь в обсязі 30 млрд куб. м на рік. Подивімося, що це з погляду додаткових витрат для "Газпрому". Для "Газпрому" транзит через територію України в обсязі 30 млрд куб. м на рік - це додаткові експлуатаційні витрати на 25 років в обсязі від 25 до 43 млрд доларів", - сказав Міллер у четвер на Міжнародному петербурзькому економічному форумі.

Він вважає, що ініціатори підписання цього контракту повинні сказати, хто і як компенсує "Газпрому" ці витрати.

За словами Міллера, зараз "Газпром" вважає для себе більш перспективним й економічно обґрунтованим розвиток так званого "Північного транзитного коридору", частиною якого є "Північний потік".

За твердженням Міллера, останнім часом "Газпром" констатує зміщення своєї ресурсної бази на північ, ближче до району Ямалу, і одночасне зміщення основного району споживання експортного газу на північний захід Європи.

Запланований тариф прокачування газу через "Північний потік-2" буде становити 2,1 долара/тис. куб. м на 100 км, тоді як поточна вартість транзиту через Україну - 2,5 долара.

Нагадаємо, "Газпром" 4 вересня 2015 року підписав з європейськими енергокомпаніями зобов'язувальну акціонерну угоду про будівництво газопроводу "Північний потік-2". Підписання не анонсували до останньої миті. "Газпром" буде володіти контрольним пакетом, німецькі E.On і Wintershall, австрійська OMV і англо-голландська Shell отримають по 10%, французька Engie - 9%.

"Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів з Росії в Німеччину через Балтійське море. Передбачають, що маршрут дном моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини в Грайфсвальді будуть ті самі, що й у першого Nord Stream, запущеного 2011 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram