ГоловнаЕкономікаДержава

Працівники морпортів пригрозили "майданом"

У Києві пікетували Кабмін проти розпродажу і концесії портів

Працівники морпортів пригрозили "майданом"
Фото: depositphotos.com\baydavn

Працівники морських портів України вранці 15 червня пікетували Кабінет Міністрів з вимогою зупинити системне знищення морських портів України.

Пікетувальники вимагали припинити банкрутити підприємства галузі з метою їхнього подальшого продажу або концесії, повідомив "Українські новини" голова профкому Херсонського морського торгового порту Валерій Тарнавський.

"Останнім часом постійно кажуть, що державна форма власності неефективна. І тільки приватна форма власності, коли порти продадуть - вона нібито буде ефективна. Але порти сьогодні значно поповнюють бюджет. У нас забирають 75% прибутку - а це 11,1 млрд грн", - сказав Тарнавський.

Він пояснив, що працівники низки морських гаваней, зокрема Херсонської та Іллічівської, сьогодні провели лише попереджувальну акцію і передали уряду свої вимоги. Зокрема, портовики домагаються скасування урядової норми, за якою підприємства галузі змушені віддавати 75% прибутку до держбюджету. За словами мітингувальників, така політика влади занапащає державні порти.

"Мета така - довести до банкрутства порт, а потім продати його дешево. Це і є основне завдання уряду, яке я бачу. З цієї причини ми сьогодні і пікетували Кабмін. Неприпустиме таке ставлення до тих, хто заробляє гроші. Не можна, я ще раз підкреслюю, рубати гілку, на якій сидиш. Якщо нічого не зміниться - третій майдан буде", - підкреслив Тарнавський.

За словами рядових портовиків, у трудових колективах підприємств склалося передчуття того, що державні порти буде роздано в концесію або продано, а більшу частину працівників - звільнено. Із цією метою, ефективність роботи морпортів штучно знижується. За словами докера-механізатора Херсонського МТП Євгена Сніткова, підприємство, на якому він пропрацював 24 роки, сьогодні у складній ситуації, оскільки всі зароблені гроші забирає Київ, після чого на адресу порту звучать звинувачення у "неефективності".

"Нас спеціально банкрутять, щоб техніка не оновлювалася. У нас вже намагалися одного разу зробити приватизацію, і оцінили техніку, яку ми купували за 10 тис. дол. - у 100 грн. Порт наш оцінили в мільйон гривень. Що таке мільйон гривень? Це нічого. А тепер знову починають "каламутити" воду. Але ми відстоюємо свої права і права всіх портів України", - підкреслив Снітков.

Попередня акція портовиків тривала кілька годин. Однак, учасники мітингу пообіцяли приїхати до Києва надовго, якщо їхні вимоги не розгляне уряд і не задовольнить.

Уряд України має намір продати або віддати в концесію 13 стратегічних морських портів. Першими в списку Мінінфраструктури на передачу в приватні руки є порт "Октябрськ" і МТП "Південний".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram