ГоловнаЕкономікаДержава

До Ради внесено законопроект про спрощення дозвільної системи для будівництв

Реформа охопить 81% всіх будівництв у країні

До Ради внесено законопроект про спрощення дозвільної системи для будівництв
Дмитрий Андриевский

Група народних депутатів спільно з Держархбудінспекцією ініціює зміни в містобудівному законодавстві, які спростять дозвільну систему для 80% будівництв і перешкодять будівельним аферам.

Відповідний законопроект під номером №4733-1 зареєстровано у Верховній Раді України 3 червня.

Про це повідомив народний депутат Дмитро Андрієвський під час круглого столу "Децентралізація сфери містобудування в контексті системних реформ", який 7 червня відбувся у Мінрегіоні.

"Сьогодні потрібно шукати баланс між дерегуляцією бізнесу і питаннями контролю і відповідальності органів державної влади і місцевого самоврядування. Тому група народних депутатів за участю ДАБК і Мінрегіону розробили відповідний законопроект, який передбачає введення європейського досвіду. Ми відходимо від категорійності будівництва і оцінюємо об'єкт за класами наслідків: незначний, середній і значний. Причому, для будівництва об'єктів незначного класу наслідків пропонується ввести заявний дозвільний принцип шляхом повідомлення. Він охопить 81% всіх будівництв в країні", - заявив Андрієвський.

Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев повідомив, що необхідність внесення змін до чинного містобудівного законодавства обумовлено зловживаннями з боку недобросовісних забудовників і зростанням кількості проблемних будівництв.

"Чинне законодавство ділить об'єкти будівництва трьох класів наслідків на п'ять категорій складності і встановлює різний порядок оформлення дозвільної документації. В результаті об'єкти з середнім класом відповідальності можна починати будувати як за декларативним, так і за дозвільним принципом. Це створює простір для зловживань і будівельних афер з боку недобросовісних забудовників. Під видом III категорії складності часто зводять величезні житлові комплекси. Як наслідок - відсутність прибудинкової території, паркомісць, пандусів, протипожежних під'їздів, сумнівна якість будівельних матеріалів. Тисячі інвесторів стають заручниками будівельних аферистів, залишаючись без житла і без грошей", - сказав він.

За словами ініціаторів законопроекту, пропонується відмовитися від надмірного регулювання у вигляді категорій складності будівництва і використовувати в подальшому тільки класи наслідків - незначний, середній і значний. Законодавчі зміни передбачають спрощення дозвільної системи для будівництв незначного класу наслідків - приватні і малоквартирні будинки, невеликі адміністративно-побутові будівлі. Громадяни будуть подавати тільки повідомлення і зможуть починати будівництво наступного дня після його направлення. Таким чином автоматично скасовано процедуру повернення документів на доопрацювання. Будівництво середнього і значного класів наслідків пропонується здійснювати за дозвільною системою.

Ухвалення законопроекту, на думку народних депутатів, гарантуватиме законність будівництва, зменшить кількість будівельних афер, захистить інтереси інвесторів, забезпечить умови доступності для маломобільних груп населення, зобов'яже забудовників враховувати потреби суспільства в об'єктах соціально-побутового призначення.

Присутні на засіданні круглого столу мери міст, які отримали повноваження держархбудконтролю, повністю підтримали законодавчу ініціативу і зауважили, що зазначені зміни до законодавства сприятимуть посиленню впливу суспільства на сферу містобудування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram