ГоловнаЕкономікаДержава

"Росатом" призупинив вивезення відпрацьованого ядерного палива з України

Корпорація заявила про проблеми з оплатою.

"Росатом" призупинив вивезення відпрацьованого ядерного палива з України
Фото: novostienergetiki.ru

Російська державна корпорація з атомної енергії "Росатом" призупинила вивезення відпрацьованого ядерного палива з України через неплатежі.

Про це повідомив директор "Росатому" з питань поводження з відпрацьованим ядерним паливом Олег Крюков на брифінгу в рамках форуму "Атомекспо 2016", повідомляє ТАСС.

За його словами, "Росатом" має намір продовжувати виконання контракту з Україною з переробки в РФ відпрацьованого ядерного палива з українських АЕС, але перший рейс з новою партією палива поки що відкладено через проблеми з оплатою.

Нагадаємо, зараз українське ВЯП вивозять на територію Росії на тимчасове зберігання і переробку. Однак у перспективі Україна планує зберігати ВЯП у спеціальному сховищі, яке 2014 року почали будувати в Чорнобильській зоні. Вартість послуг російських компаній зі зберігання ВЯП щорічно обходиться "Енергоатому" майже у 200 млн доларів.

Рахунки Національної енергогенеруючої акціонерної компанії "Енергоатом" (оператор українських АЕС) зараз заблоковано за рішенням українського суду через борг, який сформувався 20 років тому. 2012 року Вищий господарський суд зобов'язав "Енергоатом" виплатити ЗАТ СП "Укрелектроват" 127,3 млн грн через борг, який утворився ще 1996 року. Тоді виконати рішення суду було неможливо у зв'язку з мораторієм на банкрутство підприємств ПЕК, що забороняє стягувати борги з "Енергоатому". Термін мораторію минув 1 січня 2016 року. Наприкінці січня Рада продовжила цей мораторій, проте Президент ветував закон.

У березні 2016 року виконавча служба арештувала рахунки і майно "Енергоатому" на 200 млрд грн у рамках виконавчого провадження про стягнення боргу з НАЕК "Енергоатом" на користь "Укрелектровату".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram