ГоловнаЕкономікаБізнес

У Європі існує потреба в українській електриці, - польський енергетик

"Ці двері треба відчинити, щоб раніше не зайшли проекти сусідніх країн"

У Європі існує потреба в українській електриці, - польський енергетик

У Європі існує потреба в українській електроенергії.

Про це у рамках енергетичного конгресу "Енерго Весна 2016" 26 травня заявив віце-президент компанії "Поленергія СА" Гжегож Станіславскі, коментуючи проект "Енергетичний міст", завдяки якому електроенергію з українських станцій можна буде поставляти до країн Східної та Центральної Європи.

"Є сьогодні у Європі попит на вашу електроенергію. І ці своєрідні двері треба відчинити Україні, щоб раніше не зайшли проекти сусідніх країн", - цитує Станіславскі агентство "Українські новини".

Він констатував, що сьогодні у Європі просто немає єдиного ринку продажу електроенергії, тому від самої України залежить, як вийти з відповідними пропозиціями. За оцінками експерта, сьогодні електроенергія в Європі коштує набагато дорожче, ніж, наприклад, у США. За словами Станіславскі, також слід враховувати, що Європа налаштована до України прихильно.

"Сьогодні Україна має величезний профіцит виробленої електроенергії. Це той капітал України, який треба реалізовувати на Заході", - резюмував польський експерт.

На його переконання, Україна за правильних кроків щодо виходу на європейський енергетичний ринок зможе як заробляти серйозні гроші, так і зробити черговий крок на шляху до власної енергетичної незалежності.

Однак при цьому експерт зазначив, що державі потрібно створити можливості для доповнення матеріально-інтелектуального потенціалу, яким володіє Україна у сфері електроенергії, відповідним фінансуванням та інвестиціями.

Нагадаємо, у березні 2015 року президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський та віце-президент польської компанії Polenergia International S.a r.l Гжегош Станіславскі підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо впровадження проекту "Енергетичний міст Україна - Європейський Союз".

Він передбачає введення в експлуатацію повітряної лінії 750 кВ Хмельницька АЕС - Жешув (Польща), яка дозволить використовувати наявні потужності АЕС без обмежень, за умови профіциту електроенергії забезпечити її експорт до ЄС та інвестувати у добудову енергоблоків №3 і №4 ХАЕС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram