ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ закрив банк "Михайлівський"

Установа власника "Ельдорадо" чинила опір куратору Нацбанку.

НБУ закрив банк "Михайлівський"
Фото: wikimapia.org

Національний банк 23 травня зі скандалом визнав неплатоспроможним банк "Михайлівський", який із грудня 2015 року вважався проблемним через ризикової діяльності.

Про це повідомила прес-служба НБУ.

"20 травня 2016 року голова правління ПАТ "Банк Михайлівський" Ігор Дорошенко повідомив, що залишив посаду. Цього ж дня банк заявив, що з технічних причин у ньому не працює система "операційний день банку". Система не працювала весь день, що унеможливлювало доступ куратора до операційних даних. Система запрацювала тільки пізно ввечері 20 травня. Куратор, отримавши доступ, побачив велику кількість операцій із переказу вкладів фізичних осіб із фінансової компанії, пов'язаної з банком, на баланс банку. Це збільшило навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) з 1,6 млрд грн до 2,6 млрд грн", - прокоментувала ситуацію з банком заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Такі операції є підставою для визнання банку неплатоспроможним.

Протягом усього понеділка "Михайлівський" чинив опір куратору Національного банку в доступі до інформації, яка підтвердила б такі операції, тому рішення про банкрутство банку було прийнято тільки до вечора.

Протягом цього часу кореспондентський рахунок банку було заблоковано, що унеможливлювало виведення коштів за межі банку. Водночас куратор отримав інформацію про низку операцій внутрішнього взаємозаліку. На цей момент цю інформацію перевіряють. За результатами перевірки Національний банк планує звернутися до правоохоронних органів із приводу доведення банку до банкрутства. Додаткове навантаження на Фонд гарантування вкладів в обсязі 1 млрд грн, яка з'явилася 20 травня, буде оскаржуватися.

Банк "Михайлівський" належить власнику мережі "Ельдорадо" Вікторові Поліщуку. Установу було створено влітку 2013 року для кредитування клієнтів магазинів Поліщука. "Михайлівський" - доволі велика установа. Його активи становили близько 3 млрд гривень (38-ме місце серед 109 діючих банків), на депозитних рахунках клієнтів розміщено близько 2 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram