ГоловнаЕкономікаФінанси

Фідобанк визнано банкрутом (оновлено)

12-13 травня з установи вивели 200 млн гривень

Фідобанк визнано банкрутом (оновлено)
Фото: www.kanzas.ua

Національний банк визнав неплатоспроможним Фідобанк, що належить Олександру Адарічу, і від сьогодні там працює тимчасова адміністрація Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Як повідомляють "Українські новини" з посиланням на прес-службу ФГВФО, тимчасову адміністрацію в банк введено на 1 місяць з 20 травня по 19 червня.

Тимчасовим адміністратором банку призначено Олександра Коваленка.

Профільне видання "Фінансовый клуб" зазначає, що проблеми у Фідобанку виникли цього тижня, хоча чутки про його банкрутство ходили вже кілька місяців. Рівень платоспроможності установи різко впав у вівторок, коли клієнти установи спробували одномоментно забрати гроші, а інші банки закрили на нього свої ліміти.

На початку квітня за такою самою схемою "впав" банк "Хрещатик". Фідобанк лише ненабагато менший, ніж цей банк: на початку 2016 року активи цих установ становили 7,77 млрд грн і 9,14 млрд грн відповідно.

Оновлення. Прес-служба НБУ уточнює, що 12 травня в банку почався відтік коштів юросіб і коштів інших банків. За два дні з установи вивели 200 млн гривень, у наслідок чого 16 травня розпочались проблеми з виконанням своїх зобов'язань перед клієнтами. Станом на 20 травня сума невиконаних зобов'язань становила понад 500 млн гривень.

Фідобанк не звертався в НБУ по рефінансування, а 17 травня повідомив про відмову потенційного інвестора від участі в докапіталізації банку.

Фонду гарантування вкладів тепер треба буде виплатити 97,7 тис. вкладникам Фідобанку 1,8 млрд гривень.

Нагадаємо, що другий банк Олександра Адаріча - Євробанк - купують інвестори, пов'язані з президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram