ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" відмовився звільняти голову "Укрнафти" на вимогу ДФС

Марка Роллінса можуть звільнити тільки загальні збори акціонерів.

"Нафтогаз" відмовився звільняти голову "Укрнафти" на вимогу ДФС
Марк Роллинс

НАК "Нафтогаз України" відповіла Державній фіскальній службі на вимогу звільнити голову правління ПАТ "Укрнафта" Марка Роллінса.

Як наголошено в документі, оприлюдненому "РБК-Україна", питання про звільнення голови "Укрнафти" уповноважені розглядати тільки загальні збори акціонерів компанії.

"Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" не є органом управління ПАТ "Укрнафта", а лише одним з акціонерів цього товариства, який володіє 50% плюс 1 акція статутного капіталу товариства... Згідно зі статутом ПАТ "Укрнафта", ухвалення рішення про припинення повноважень голови правління належить до компетенції загальних зборів акціонерів товариства", - йдеться в документі.

Нагадаємо, наприкінці квітня Державна фіскальна служба звернулася до НАК "Нафтогаз України" з вимогою розірвати контракт із головою "Укрнафти" Марком Роллінсом.

У листі голові НАК Андрію Коболєву йдеться, що податковий борг "Укрнафти" за час Роллінса не тільки не скоротився, але навіть зріс ще на 2 млрд грн, сягнувши 10,6 млрд грн.

Британця Марка Роллінса призначили головою правління "Укрнафти" наприкінці вересня 2015 року з метою виведення компанії з-під контролю групи "Приват". Через кілька днів після цього "Укрнафта" перерахувала до держбюджету 632,3 млн грн дивідендів за 2014 рік. У кінці грудня 2015 року було виплачено 1,8 млрд гривень дивідендів з прибутку, отриманого у 2011-2013 роках.

Однак погашати податковий борг компанія виявилася не в змозі. Роллінс заявив, що єдиним виходом є проведення досудової санації (фінансове оздоровлення). Мета санації - домовитися з основними кредиторами і боржниками для того, щоб досягти розстрочки і погашення всіх боргів.

Раніше "Укрнафту" очолював бельгієць Пітер Ванхеке. Колишній менеджмент "Укрнафти" отримував мільйони доларів від фірм, пов'язаних з олігархом Ігорем Коломойським, за прийняття рішень на його користь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram