ГоловнаЕкономікаДержава

Розенко назвав пенсійну реформу пріоритетом Кабміну

Віце-прем'єр сподівається, що парламент ухвалить її до кінця цього року.

Розенко назвав пенсійну реформу пріоритетом Кабміну
Фото: www.dyvys.in

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко заявив, що пенсійна реформа буде одним з пріоритетів Кабінету Міністрів, і висловив надію, що її розпочнуть цього року.

"Питання пенсійної реформи - це одне з пріоритетних завдань діючого уряду. В Україні зараз за фактом працює тільки солідарна система пенсійного забезпечення, яка перебуває у кризі і яка сьогодні не може задовольнити в повному обсязі очікування і потреби пенсіонерів", - підкреслив Розенко, якого цитує його прес-служба.

Пенсійна реформа є одним з "маяків" кредитної програми Міжнародного валютного фонду. Розенко, який раніше обіймав посаду міністра соціальної політики, представив її ще у квітні 2015 року, але програму так і не прийняли.

Проект реформи складається з чотирьох законопроектів і включає п'ять основних положень:

  1. Наведення ладу в чинній солідарній системі пенсійного забезпечення, яка передбачає, що пенсії фінансують працюючі громадяни.
  2. Ліквідація спеціальних пенсій. З 1 січня 2016 року пенсії для держслужбовців, депутатів, прокурорів і т.п. нараховуватимуть за тим самим законом, що й пенсії звичайних громадян. Виняток становитимуть військові.
  3. Введення накопичувальної системи, коли працюючий громадянин буде фінансувати власну майбутню пенсію. Накопичувальну систему планують вводити з 1 січня 2017 року за умови, що відновиться економічне зростання. Страховий внесок становитиме 2% 2017 року, до 2022 року він збільшиться до 7%. Одночасно повинно знизитися навантаження на роботодавця. Накопичувальна система буде обов'язковою для громадян віком до 35 років і добровільною для тих, кому вже виповнилося 35 років.
  4. Введення професійної пенсійної системи в рамках накопичувальної системи. Цей пункт включає тих, хто сьогодні виходить на пенсії раніше, ніж звичайно (наприклад медики). Вони теж будуть включені в накопичувальну систему, але за них доплачуватиме держава.
  5. Розвиток недержавного пенсійного страхування.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram