ГоловнаЕкономікаБізнес

Лідер найбільшої фракції у Європарламенті розкритикував "Північний потік-2"

Вебер написав листа міністру економіки Німеччини і єврокомісару з питань енергетики

Лідер найбільшої фракції у Європарламенті розкритикував "Північний потік-2"
Манфред Вебер
Фото: EPA/UPG

Лідер фракції Європейської народної партії у Європарламенті, німець Манфред Вебер долучився до противників проекту газопроводу "Північний потік-2".

Як зазначає газета Financial Times, Вебер написав відповідного листа міністру економіки Німеччини Зігмару Габріелю і єврокомісару з питань енергетики Мігелю Аріасу Каньєте.

"Євросоюз ризикує створити неприємні наслідки для постачання газу у Центральну і Східну Європу, зокрема в Україну. В тому числі на тлі заяв "Газпрому" про плани припинити транзит газу через Україну, коли буде побудовано "Північний потік-2", - йдеться в листі. Він також наполягає, що цей проект не повинен мати фінансової підтримки європейської сторони.

Вебер пропонує натомість зосередитися на постачанні газу з району Каспійського моря через Туреччину, а також, можливо, з Ірану та Іраку.

Як зазначає видання, позиція Вебера має велике значення, оскільки він є одним із провідних німецьких політиків, а Німеччина вважається головним прихильником розширення Північного потоку в Європі.

Нагадаємо, російський "Газпром" 4 вересня 2015 року підписав з європейськими енергокомпаніями зобов'язувальну акціонерну угоду про будівництво газопроводу "Північний потік-2". Підписання не анонсувалося до останнього моменту. "Газпром" володітиме контрольним пакетом, німецькі E.On і Wintershall, австрійська OMV і англо-голландська Shell отримають по 10%, французька Engie - 9%.

"Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів з Росії до Німеччини через Балтійське море. Передбачається, що маршрут по дну моря, а також точка входу у газотранспортну систему Німеччини у Грайфсвальді будуть ті самі, що й у першого Nord Stream, запущеного у 2011 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram