ГоловнаЕкономікаФінанси

Порошенко створив групу боротьби з офшорами

Антиофшорні закони напише група на чолі з Ніною Южаніною.

Порошенко створив групу боротьби з офшорами
Фото: www.president.gov.ua

Президент Петро Порошенко указом від 28 квітня утворив робочу групу для підготовки законопроектів з питань протидії зменшенню податкової бази і переміщенню прибутку за кордон.

Керівником робочої групи призначено Ніну Южаніну - голову парламентського комітету з податкової і митної політики. Вона повинна внести пропозиції про персональний склад робочої групи. У неї повинні увійти члени Національної ради реформ, а також народні депутати, представники Кабінету Міністрів, інших органів державної влади, Національного банку України, громадських організацій, професійних об'єднань і експертів, йдеться в указі.

Робоча група повинна врахувати ініціативи Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) в боротьбі з офшорами і підготувати до 10 червня законопроекти для вдосконалення процедур контролю за трансферним ціноутворенням і виведенням доходів за кордон, запровадження правил щодо контрольованих іноземних компаній, протидії агресивному податковому плануванню, а також для лібералізації валютного законодавства України.

Уряду доручено негайно організувати роботу з приєднання України до міжнародних ініціатив ОЕСР, зокрема  автоматичного обміну податковою інформацією.

Нагадаємо, Президент анонсував боротьбу з офшорами після того, як з'ясувалося, що в серпні 2014 року він створив офшорну компанію Prime Asset Partners на Британських Віргінських островах і ще дві пов'язані фірми CEE Confectionery Investments Ltd. (зареєстрована на Кіпрі у вересні 2014 року) і Roshen Europe B.V. (зареєстрована в Нідерландах у грудні 2014 року).

Це спричинило скандал, однак, зрештою, з'ясувалося, що офшори створювали для того, щоб передати кондитерську корпорацію "Рошен" у "сліпий траст" під керуванням Rothschild.

Створення офшорної фірми не є правопорушенням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram