ГоловнаЕкономікаДержава

Суд заборонив МЕРТ ділити квоти на експорт металобрухту

Також призупинено два раніше видані накази про реєстрацію експортних контрактів

Суд заборонив МЕРТ ділити квоти на експорт металобрухту
Фото: ukr.media

Окружний адміністративний суд міста Києва заборонив Міністерству економічного розвитку і торгівлі проводити заплановане на 25 квітня засідання комісії з розподілу квот на експорт брухту чорних металів. Відповідне рішення суд ухвалив на сьогоднішньому засіданні, повідомило профільне видання "МінПром".

Також ОАС призупинив дію двох раніше виданих МЕРТ наказів про реєстрацію, оформлення та видачу карток реєстрації-обліку зовнішньоекономічних контрактів. Цими наказами міністерство зареєструвало зовнішньоекономічні контракти на експорт брухту з України.

Крім того суд заборонив МЕРТ видавати будь-які накази про реєстрацію та оформленні зовнішньоекономічних контрактів на експорт брухту чорних металів.

Водночас суд заборонив Державній фіскальній службі України, а також усім її територіальним органам здійснювати митне оформлення товарів, що вивозяться з України в режимі експорту, якщо документи на такі товари мають будь-які картки реєстрації-обліку зовнішньоекономічних контрактів на експортні операції з металобрухтом, видані МЕРТ починаючи з 16 березня.

Нагадаємо, в березні комісія МЕРТ розподілила для вивезення на експорт майже 453 тис. тонн металобрухту. Засідання комісій проходили вже після винесення рішення Окружним адміністративним судом міста Києва про призупинення дії наказу МЕРТ про експорт металобрухту. Незважаючи на рішення суду, квоти було роздано - причому більшість з них отримали сумнівні компанії, пов'язані між собою і обвинувачені у різних злочинах, аж до фінансування незаконних терористичних організацій.

Як відомо, українська металургія сьогодні переживає найтяжчу кризу. Вітчизняні виробники металу перебувають в умовах жорстокої конкуренції з такими країнами, як РФ, Туреччина, Австралія та Китай. При цьому металобрухт використовується для виробництва металургійної продукції, а його нестача означає зростання собівартості сталі, що може викинути Україну з когорти виробників, які пропонують металопродукцію за конкурентними цінами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram