ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" оскаржив штраф Антимонопольного комітету України

Російська компанія відмовилася платити 86 млрд гривень

"Газпром" оскаржив штраф Антимонопольного комітету України
Фото: EPA/UPG

Російська компанія "Газпром" у вівторок, 12 квітня, оскаржила штраф Антимонопольного комітету України, який стягнув з неї 86 млрд гривень за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу у 2009-2015 роках.

Позов розглядатиме Господарський суд Києва. Третіми особами до справи залучено "Нафтогаз України" і "Укртрансгаз".

Нагадаємо, наприкінці квітня 2015 року антимонопольні органи Європейського Союзу висунули "Газпрому" офіційне звинувачення у зловживанні монопольним становищем у Польщі, Угорщині, Естонії, Латвії, Литви, Чехії, Словаччини, Болгарії. Російську компанію звинуватили у створенні штучних бар'єрів для поставок газу з одних країн Центральної та Східної Європи в інші і встановленні несправедливих цін на газ.

Після цього прем'єр Арсеній Яценюк попросив АМКУ порушити аналогічну справу. 13 травня 2015 року Антимонопольний комітет почав розгляд відносно "Газпрому" за зловживання монопольним становищем.

Наприкінці грудня 2015 року АМКУ повідомив, що у 2009-2015 роках "Газпром", займаючи монопольне становище на ринку, постійно порушував умови транзитного контракту з НАК "Нафтогаз" та ігнорував будь-які звернення про зміну умов співпраці на економічно об

ґрунтовані і взаємовигідні.

22 січня 2016 року АМКУ наклав штраф на "Газпром".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram