ГоловнаЕкономікаБізнес

Металурги попросили про мораторій на підвищення залізничних тарифів

Профільні асоціації запропонували кроки для виведення ГМК з кризи.

Металурги попросили про мораторій на підвищення залізничних тарифів
Фото: ukrspec.com

Федерація металургів і об'єднання "Металургпром" запропонували державі низку кроків для виведення українського гірничо-металургійного комплексу з кризи.

Про це йдеться в листі від цих асоціацій на адресу президента України Петра Порошенка, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, голови РНБО Олександра Турчинова. "Ввести мораторій на індексацію залізничних тарифів як мінімум на 2016 рік і повернути на доопрацювання запропоновані Міністерством інфраструктури України Зміни до Збірника тарифів на залізничні перевезення як такі, що значно погіршать становище вантажовласників", - сказано, зокрема, в документі.

Як відомо торік тарифи на вантажні перевезення залізничним транспортом уже піднімали на 30%. Цього року можливе підвищення ще на 15%.

Окрім того, експерти пропонують знизити вартість портових зборів.

"Довести рівень портових зборів в Україні (на сьогодні $2.0- $3.5/т) до економічно виправданого рівня, порівнянного зі зборами в портах конкурентів - Китай, Туреччина, РФ, Австралія, Бразилія ($0.8/т вантажопідйомності судна)", - сказано в документі.

"Гірничо-металургійний комплекс України досі залишається однією з провідних експортно орієнтованих галузей господарства країни. Незважаючи на складні умови (істотне скорочення традиційних ринків збуту, підвищення конкуренції внаслідок значного світового перевиробництва сталі, проблеми із залучення зовнішнього фінансування, проблеми з постачаннями сировини від традиційних постачальників у зоні АТО), українські металурги забезпечують більш ніж 30% валютних надходжень і близько 10% обсягу ВВП", - зазначено в листі вищому керівництву країни.

Нагадаємо, що вантажні залізничні перевезення подорожчають із травня на 15%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram