ГоловнаЕкономікаБізнес

Тестовий поїзд Україна-Китай вирушить у зворотний бік 6-7 квітня

Потяг два місяці стоїть без роботи на кінцевій станції Достик.

Тестовий поїзд Україна-Китай вирушить у зворотний бік 6-7 квітня
Отправка тестового поезда в Черноморске
Фото: mtu.gov.ua

Контейнерний поїзд, який у січні здійснив тестовий рейс з України в Китай, оминаючи Росію, вирушить назад 6-7 квітня.

Про це розповів директор з комерційної частини вантажної роботи "Укрзалізниці" Іван Федорко.

"Сьогодні прийнято рішення: наша людина їде до цього поїзда і їде у зворотному напрямку в демонстраційний рейс. Це робиться для того, щоб ми чітко розуміли, як цей поїзд їде, на яких станціях є проблеми, де є проблеми на поромних переправах. Сьогодні він стоїть, і, я думаю, завтра-післязавтра вирушить звідти в Україну", - сказав він.

Федорко додав, що, незважаючи на простій поїзда, вантажі з України в Казахстан і Азербайджан усе одно йдуть поромами, тож, по суті, запропонований маршрут "Шовкового шляху" працює.

"На жаль, були допущені певні прорахунки, зумовлені людським фактором. Поїзд був запущений, проведена тестова оцінка. Але після цього потрібно виконати величезну кількість роботи зі встановлення наскрізних тарифів". За його словами, найближчим часом заплановане засідання групи країн Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту, на якому вирішать питання наскрізних тарифів.

Нагадаємо, тестовий рейс нового контейнерного поїзда за маршрутом Україна - Грузія - Азербайджан - Казахстан - Китай (через Каспійське і Чорне моря) дістався до кордону Китаю на 16-й день шляху - вранці 31 січня.

Поїзд із 10 вагонів і 20 сорокафутових контейнерів відправили 15 січня через Чорноморськ. Цей маршрут є новим напрямком "Шовкового шляху" й альтернативою, яка дозволить перенаправити вантажопотоки у східному напрямку, оминаючи територію Росії. Він включає поромні переправи Чорного і Каспійських морів (Іллічівськ - Батумі і Алят - Актау-Порт) і покликаний стати конкурентним порівняно з традиційним сухопутним маршрутом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram