ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна підписала меморандум про створення літака для Індії

Вартість проекту, який є конкурентом російського МТА, оцінюють у $5,3 млрд

Україна підписала меморандум про створення літака для Індії
Фото: EPA/UPG

На виставці DefExpо 2016, що відбулася в Індії 31 березня, українська делегація підписала меморандум з місцевою компанією Reliance Defence Ltd про розробку багатоцільового військово-транспортного літака Ан подвійного призначення - для військових і цивільних потреб.

Про це повідомила прес-служба українського держпідприємства "Спецтехноекспорт".

У компанії Reliance Defence Ltd, зі свого боку, уточнюють, що йдеться про літак на 50-80 пасажирів у базовій конфігурації.

Вартість проекту індійська сторона оцінює в 5,3 млрд доларів (350 млрд рупій). Літаки випускатимуть у місті Нагпур, що в центральній частині Індії.

Угоду підписали голова правління Reliance Defence Аніл Амбані і перший заступник секретаря Ради нацбезпеки України Олег Гладковський (Свинарчук).

Нагадаємо, в січні 2016 року стало відомо про те, що Індія заморозила проект зі створення військово-транспортного літака МТА (Multirole Transport Aircraft) в партнерстві з Росією. Індійську сторону не задовольнили деякі технічні характеристики літака, і, крім того, вона взялася за модернізацію своїх старих транспортників радянського виробництва.

Літак МТА, або Іл-214, розробляли російські компанії "Авіаційний комплекс імені Іллюшина", НПК "Іркут" й індійська фірма Hindustan Aeronautics Limited. Міжурядову угоду про будівництво літака підписали 2007 року. Очікувалося, що 100 таких літаків побудують для Збройних сил Росії, 45 - для Збройних сил Індії і 60 - на продаж.

Індійська армія збиралася замінити літаками МТА застарілі Ан-32, проте 2009 року Індія підписала контракт з українським "Спецтехноекспортом" про модернізацію 105 літаків цієї марки. До кінця 2015 року Україна відремонтувала 40 літаків, решту будуть модернізувати на індійському заводі в Канпурі.

Проект МТА був безпосереднім конкурентом новітнього українського літака Ан-178. Він призначається для перевезення особового складу, вантажів і десантування парашутистів та вантажів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram