ГоловнаЕкономікаДержава

Новий уряд мусить навести порядок з ПДВ, - Мокляк

Колишній в.о. глави ДФС закликав "залатати дірки"

Новий уряд мусить навести порядок з ПДВ, - Мокляк
Максим Мокляк
Фото: sfs.gov.ua

Електронне адміністрування ПДВ – це наразі єдина реформа, яка дала значний ефект у боротьбі з "податковими ямами". Але вже найближчим часом уряд має знайти компроміс із бізнесом і "залатати дірки", пов'язані зі спеціальним режимом аграрного ПДВ та касовими апаратами.

Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" заявив колишній в.о. керівника Державної фіскальної служби Максим Мокляк. За його словами, саме електронне адміністрування ПДВ привело до додаткових щомісячних надходжень до бюджету 3-4 млрд грн. При цьому Мокляк порівняв ситуацію з ПДВ з "дірявим човном", зазначивши, що "частину пробоїн залатали, а частина залишилася". "Якщо закрити всі діри і вирівняти човен, ефект буде ще більшим", - зазначив експерт.

Мокляк зазначив, що одним із пріоритетних завдань нового уряду має стати запровадження прозорого реєстру відшкодування ПДВ. "Не потрібно ні ухвалення змін до закону, ні якихось наказів Мінфіну. Потрібне просто бажання. І бізнес побачить, бізнес повірить і зрозуміє, що реально реформи відбуваються", - вважає експерт і згадує, що у 2015 році фіскальній службі вдалося зробити реєстри прозорими. "Я зустрічався з представниками багатьох великих і середніх компаній і пояснював їм, що тепер вони можуть прогнозувати повернення ПДВ, і нетреба  ні до кого йти на уклін. Отримав дуже схвальну реакцію: казали, що саме такої прозорості вони і чекали", - згадує Мокляк. Водночас фахівець зазначає, що практику формування прозорих реєстрів "згорнули" у травні 2015 року, коли він вже не впливав на процеси у відомстві.

Ще одна проблема, яка гальмує реформу фіскальної служби, це невирішений статус митниці у структурі ДФС. Мокляк вважає, що остаточне слово мусять сказати депутати. "Зараз у парламенті лежать проекти законів як про відділення митної служби від ДФС і перепідпорядкування безпосередньо Мінфіну, так і про максимальну інтеграцію в ДФС. У світовій практиці є вдалі приклади і першого, і другого варіантів... Але я не знаю жодної цивілізованої країни, де статус митниці перебував би в підвішеному стані вже багато місяців, як зараз в Україні", - резюмує економіст в інтерв'ю тижневику.

Нагадаємо, навесні 2015 року Максим Мокляк виконував обов'язки керівника ДФС, а потім повернувся на посаду глави координаційно-моніторингового департаменту. У грудні Мокляк написав заяву про відставку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram