ГоловнаЕкономікаДержава

Повна зупинка Південноукраїнської АЕС - свідчення неготовності станцій до роботи в режимі маневрування - профспілка атомників

Зупинка енергоблоків може привести до непередбачуваних наслідків

Повна зупинка Південноукраїнської АЕС - свідчення неготовності станцій до роботи в режимі маневрування - профспілка атомників

Повна зупинка Південноукраїнської атомної електростанції через відмову обладнання, вказує на неготовність енергоблоків працювати в режимі маневрування потужністю об'єднаної енергосистеми.

Про це заявив заступник голови профспілки працівників атомної енергетики та промисловості Олексій Лич, повідомляє "Дзеркало тижня".

За словами енергетика, експлуатація енергоблоків АЕС у базовому режимі вимагає проведення планових і позапланових ремонтів. При цьому дефіцит електроенергії можна компенсувати за рахунок резервних потужностей. Однак при роботі в позапроектних режимах зупинка енергоблоків може привести до непередбачуваних наслідків.

"Хто дасть гарантію, що при експлуатації в позапроектних режимах, при маневруванні, ми не будемо змушені проводити більше ремонтів, адже обладнання буде швидше зношуватися? Це дійсно серйозне питання. Не дай Бог, з 31 грудня ми почнемо працювати в маневреному режимі. В осінньо-зимовий максимум, коли ще морози будуть, може статися енергетична катастрофа", - зазначив Лич.

За його словами, обладнання енергоблоків АЕС потребує суттєвого переоснащення для підвищення безпеки експлуатації. Але в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості над цим, на думку Лича, не працюють.

"Нам треба модернізувати обладнання першого та другого контурів енергоблоків. Це фінансово дуже витратна робота. Але в міністерстві цього не розуміють. Замість того, щоб займатися пошуком коштів для майбутньої модернізації, включають план, що ми вже повинні працювати в маневреному режимі. Ми знаємо, що сталося в Чорнобилі", - зазначив енергетик.

Нагадаємо, сьогодні о 09:40 енергоблок №1 Південноукраїнської АЕС припинив постачання електроенергії в об'єднану енергосистему. Енергоблок вимкнули для проведення поточного ремонту системи регулювання турбіни.

Другий енергоблок був вимкнений на ремонт 21 березня для усунення несправностей у системі охолодження генератора. На третьому енергоблоці з 6 березня триває капітальний планово-попереджувальний ремонт. Він займе 98 днів.

У 2013 році Південноукраїнська АЕС продовжила термін експлуатації першого енергоблоку на 10 років. Вартість робіт з капітального ремонту блоку тоді склала 2,4 млрд гривень. Другий блок Південноукраїнської АЕС 12 травня 2015 року відслужив 30-річний проектний термін, але термін його експлуатації продовжили ще як мінімум на 10 років.

Загалом на атомній станції побудовані три блоки потужністю 1 ГВт кожен, які забезпечують близько 9% від загального виробництва в Україні. Станція забезпечує потребу в електроенергії Миколаївської, Херсонської, Одеської областей, а раніше - і Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram