ГоловнаЕкономікаДержава

Нацбанк пояснив зниження ВВП у другому півріччі 2015 року конфліктом на Донбасі

Реальний ВВП знизився менше, ніж припускав НБУ

Нацбанк пояснив зниження ВВП у другому півріччі 2015 року конфліктом на Донбасі
Фото: EPA/UPG

Національний банк пояснює суттєве зниження ВВП у другій половині 2015 року військовим конфліктом на Донбасі.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

"Уповільнення спаду ВВП відбувалося швидше, ніж очікував НБУ. Прогнозні оцінки НБУ ґрунтуються на високочастотних даних економічної активності в таких секторах, як промисловість, сільське господарство, торгівля, транспорт і будівництво (сукупна частка валової доданої вартості, створеної в цих видах діяльності, становить близько 55% ВВП). Динаміка валової доданої вартості в цих секторах загалом відповідала очікуванням, за винятком будівництва, яке продемонструвало несподівано високе зростання", - йдеться в повідомленні НБУ.

У Нацбанку наголосили, що відхилення від оцінок НБУ насамперед пояснюється значним поліпшенням ситуації в секторах послуг, за якими відсутня публікація даних із високою частотою.

Загалом 2015 року реальний ВВП знизився на 9,9%, що також менше, ніж припускав НБУ (10,5%).

Зниження економічної активності зафіксовано у всіх видах економічної діяльності, крім охорони здоров'я, в якій спостерігався незначний приріст порівняно з попереднім роком.

Суттєвий спад стався у валовій додатковій вартості промисловості (на 13,5%) і торгівлі (на 16,8%).

"Відзначимо, що найбільш суттєве зниження відбулося в першій половині року і перш за все було зумовлене впливом військового конфлікту на Донбасі. При цьому цей вплив був як прямим (через руйнування потужностей і т.д.), так і непрямим (через переоцінку інвесторами геополітичних ризиків, відтік капіталу, посилення панічних настроїв населення і погіршення ділових очікувань)", - зазначили в НБУ.

Іншими чинниками зниження реального ВВП у 2015 році були падіння цін на світових сировинних ринках, торговельні обмеження з боку Росії, стримані фіскальна та монетарна політика, а також зниження купівельної спроможності населення.

Водночас квартальні дані щодо динаміки ВВП свідчили про поступове відновлення економічної активності в багатьох видах економічної діяльності в другому півріччі.

Тенденції в економіці в 2015 році відповідали очікуванням Національного банку.

Зокрема, як і передбачалося, основним фактором, який стримував падіння реального ВВП у 2015 році, був чистий експорт, внесок якого залишався позитивним з другого кварталу 2015 року.

У другому півріччі почалося відновлення інвестицій, проте дещо пізніше, ніж прогнозував НБУ (в 4 кварталі порівняно з прогнозованим 3 кварталом).

Очікувано основним фактором спаду реального ВВП залишалося падіння приватного споживання, незважаючи на його уповільнення в другому півріччі.

Нагадаємо, за даними Держстату, 2015 році реальний ВВП знизився на 9,9% порівняно з 2014 роком (у постійних цінах 2010 року). Його номінальне значення становило 1 979,458 млрд гривень (у фактичних цінах, без урахування тимчасово окупованої території Автономної республіки Крим, Севастополя та Донбасу).

ВВП на людину в 2015 році становив 46,201 тис. грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram