ГоловнаЕкономікаДержава

Голова Енергоатому "Ми зможемо маневрувати атомними блоками щонайшвидше через 2-3 роки"

До такої роботи треба підготуватися

Голова Енергоатому "Ми зможемо маневрувати атомними блоками щонайшвидше через 2-3 роки"
Фото: http://gasunion.org.ua/

Переведення енергоблоків українських атомних станцій у режим регулювання потужності об'єднаної енергосистеми займе щонайменше два роки. Про це заявив президент держпідприємства "Національна акціонерна енергетична компанія "Енергоатом" Юрій Недашковський, пише РБК-Україна.

"До такої роботи (в режимі маневрування) треба належним чином підготуватися. За нашими оцінками, це два-три роки роботи", - зазначив Недашковський.

За словами голови "Енергоатома", компанія планує освоїти режими маневрування енергоблоками АЕС, щоб заробляти на ринку допоміжних послуг, який має з'явитися у новій моделі енергоринку. Але для того, щоб підготувати енергоблоки і отримати дозвіл від Держатомрегулювання, треба виконати дуже великий обсяг робіт.

"Сьогодні це неможливо. Це, вибачте, все одно, що від жінки, яка на першому місяці вагітності, вимагати, щоб вона розродилася дитиною повноцінною. Це тривалий період, до якого ще треба підготуватися. Якщо сьогодні переходити до маневрування, то можна сказати, що ми ще не готові ні технічно, ні з точки зору отримання відповідних дозволів. Це питання безпеки, і на такий режим треба переходити дуже і дуже виважено", - зазначив Юрій Недашковський.

Він також додав, що тестування режиму маневрування атомним енергоблоком відбулося минулого року на Хмельницькій АЕС. При цьому використовували паливовидільні збірки російської компанії "ТВЭЛ".

"Тепер потрібні кілька років на обґрунтування і на модернізацію обладнання другого контуру. Тому що ці випробування виявили те, що дуже багато регуляторів треба переводити з ручного режиму в автоматичний, змінювати, вводити нове обладнання тощо", - розповів голова "Енергоатому" про результати тестування.

Нагадаємо, минулого тижня Професійна спілка працівників атомної енергетики та промисловості України висловила категоричну незгоду з розпорядженням Міністерства енергетики та вугільної промисловості освоювати маневрування атомними енергоблоками з добовим розвантаженням до 75% номінальної потужності. На думку енергетиків, експеримент із залученням енергоблоків АЕС до вирівнювання потужності об'єднаної енергосистеми може призвести до катастрофи. Як повідомляли ЗМІ, в урядовому плані дій ядерні енергоблоки мали б запрацювати в режимі маневрування після 31 грудня 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram