ГоловнаЕкономікаБізнес

Переговори про замороження видобутку нафти призначено на 17 квітня

Ініціативу підтримують 15 країн, які видобувають 73% нафти у світі

Переговори про замороження видобутку нафти призначено на 17 квітня
Фото: govorimpro.us

Нафтовидобувні країни 17 квітня проведуть переговори, на яких буде обговорюватися можливість заморожування рівня видобутку нафти.

"На цей момент 15 виробників, як з ОПЕК, так і не з ОПЕК, на яких припадає близько 73% світового видобутку, підтримують цю ініціативу", - цитує Reuters заяву катарського міністра Мухаммеда бін Салеха Аль-Сади. Катар у 2016 році очолює ОПЕК.

Російський міністр Олександр Новак заявив, що видобуток буде заморожено на рівні січня 2016 року. "Швидше за все, це буде резолюція або спільна заява, в якій буде відображено наміри країн про замороження видобутку нафти на рівні не вище ніж у січні 2016 року", - цитує його ТАСС.

Участь у зустрічі має взяти участь і Іран, який на вихідних відмовився обговорювати замороження видобутку, поки не вийде на рівень 4 млн барелів на добу. Однак уже в понеділок російські ЗМІ повідомили, що нафтовидобувні країни готові підписати угоду навіть без Ірану.

Угода покликана хоча б зупинити зростання пропозиції на нафтовому ринку, яке обвалило ціни з рівня понад 100 доларів за барель у червні 2014 року до сьогоднішніх 40 доларів. Залежно від розвитку ситуації, нафтовидобувні країни можуть далі перейти до скорочення видобутку, заявили Reuters джерела в ОПЕК.

При цьому інші співрозмовники вказують на те, що січневий рівень видобутку - досить високий, тому, "якщо решту заморозять, а іранці залишаються поза угодою, це не допоможе ринку, поки попит не стане дуже великим".

Нагадаємо, остання така зустріч відбулася 21 жовтня у Відні. На неї було запрошено 12 країн ОПЕК, а також представників Росії, Бразилії, Казахстану, Колумбії, Мексики, Азербайджану, Норвегії та Оману (останні три країни від участі відмовилися). Тоді домовитися про заходи для підвищення цін на нафту не вдалося.

4 грудня відбулося чергове засідання картелю ОПЕК, на якому було прийнято рішення не скорочувати квоти на видобуток нафти, щоб підвищити ціни на паливо. Понад те, спочатку повідомлялося, що його навіть збільшать до 31,5 млн барелів на добу, щоб привести у відповідність з показниками реального видобутку.

Однак в середині лютого Саудівська Аравія, Росія, Катар і Венесуела досягли попередньої домовленості про те, що рівень видобутку нафти потрібно заморозити. Підтримку такого плану також висловили Кувейт, Ірак, Нігерія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram