ГоловнаЕкономікаБізнес

ОПЗ необґрунтовано завищує тарифи на перевантаження аміаку, - експерт

Це призводить до збитків інших підприємств

ОПЗ необґрунтовано завищує тарифи на перевантаження аміаку, - експерт
Фото: tsn.ua

Одеський припортовий завод (ОПЗ), найбільший у країні виробник хімічної продукції, користуючись фактичним становищем монополіста на ринку, завищує тарифи на перевантаження аміаку на 30%, повідомляє УНІАН

Про це на прес-конференції повідомив віце-президент Центру дослідження корпоративних відносин В'ячеслав Бутко.

За словами експерта, згідно з проведеним розрахунком організації, верхня межа економічно обґрунтованого тарифу ОПЗ на перевантаження аміаку становить 10,25 долл. за тонну, а нижня – 8,8 долл./т.

«Нижня межа тарифу для ОПЗ на перевантаження аміаку, побудована на аналізі порівняльних показників терміналу з перевантаження аміаку Вентспілського вільного порту (Латвія), як ми припускаємо, становить 8,8 дол./тонна. Верхня межа, побудована на аналізі раніше чинних тарифів, без зміни собівартості перевантаження у 2014-2015 роках, ймовірно, має становити 10,25 дол./тонна», - сказав Бутко.

Однак, за словами Бутка, сьогодні тариф на послуги ОПЗ становить близько 13 дол. за тонну.

«Те, що відбувається підвищення тарифу понад вказану межу, призводить до зловживань монополіста в особі ОПЗ своїм становищем і неправомірного отримання надприбутку, який може використовуватися для перехресного цінового субсидування можливих збитків від інших видів діяльності або використання можливих сумнівних схем», - додав він.

Також Бутко зазначив, що необґрунтоване підвищення тарифу призводить до збитків інших держпідприємств, зокрема «Укрхімтрансаміаку», яке експлуатує аміакопровід «Тольятті - Горлівка - Одеса», а також знижує перспективи транзитного потенціалу України.

Бутко також зазначив, що у 2012 році Антимонопольний комітет України виключив ОПЗ з переліку суб'єктів природних монополій, і до проведення планованої приватизації держава мусить повернути підприємство у список монополістів. Крім того, експерт зазначив, що держава має встановити регульований і економічно обґрунтований тариф на перевантаження рідкого аміаку для ОПЗ, а також провести аудит підприємства.

За словами Бутка, результати проведеного дослідження буде передано в регуляційні органи - Антимонопольний комітет, Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Національну комісію, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), Фонд держмайна, а також незалежного оцінювача держпакету акцій ОПЗ консалтингової компанії «Увекон» і міжнародного радника з приватизації ОПЗ - інвестбанку UBS.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram