ГоловнаЕкономікаФінанси

ЄЦБ вперше знизив базову процентну ставку до нуля

Європа розширює програму кількісного пом'якшення

ЄЦБ вперше знизив базову процентну ставку до нуля
Фото: EPA/UPG

Європейський центральний банк у четвер, 10 березня, оголосив про зниження базової процентної ставки до 0%. Відсоткова ставка за основними операціями рефінансування євросистеми буде знижена на 5 базисних пунктів до 0,00%, починаючи з 16 березня 2016 року.

Нульову базову ставку у єврозоні встановлено вперше.

Ставку для депозитів знижено з мінус 0,3% до мінус 0,4%. Ставку за маржинальними кредитами знижено на п'ять базисних пунктів до 0,25% річних.

Також ухвалено рішення про розширення програми кількісного пом'якшення з 60 млрд євро в місяць до 80 млрд, починаючи з квітня. При цьому крім держбондів з квітня ЄЦБ почне скуповувати корпоративні єврооблігації.

Таким чином Європейський центробанк намагається забезпечити банки достатньою кількістю коштів для кредитування бізнесу і приватних осіб. За логікою ЄЦБ, це має активізувати економіку, знизити безробіття, підвищити споживчий попит і поступово підвищити інфляцію до здорового рівня близько 2% річних.

Зараз прогноз інфляції в єврозоні становить 0,1% на 2016 рік, 1,3% на 2017 рік і 1,6% на 2018 рік.

Рішення ЄЦБ збільшити вливання грошей в економіку вже призвело до зниження вартості євро.

Нагадаємо, у грудні 2015 року Федеральна резервна система США вперше з 2006 року підвищила базову процентну ставку на 0,25 процентного пункту.

Кількісне пом'якшення - це інструмент монетарної політики, в рамках якого центробанк викуповує у банків бонди, вливаючи у фінансову систему певний обсяг коштів, і знижує процентні ставки, роблячи кредити для компаній дешевшими. По суті це збільшення ліквідності економіки ("друкування грошей") для стимуляції економічного зростання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram