ГоловнаЕкономікаБізнес

Металурги закликали Порошенка винести проблеми галузі на Нацраду реформ

ФМУ попередила про загрозу деіндустріалізації.

Металурги закликали Порошенка винести проблеми галузі на Нацраду реформ
Фото: bolshoybusiness.ru

Федерація металургів України (ФМУ) і ЦК Профспілки працівників металургійної і гірничодобувної промисловості України (ПМГУ) закликають президента Петра Порошенка не допустити чергового підвищення залізничних тарифів на вантажні перевезення, ініціювати перегляд балансу металобрухту-2016 і розглянути ситуацію в гірничо-металургійному комплексі (ГМК) на Національній раді реформ.

Відповідний лист, пише "Інтерфакс-Україна", голова ФМУ Сергій Біленький і ЦК ПМГУ Сергій Комишов відправили на адресу президента України Петра Порошенка в п'ятницю.

У листі акцентовано на критичній ситуації в економіці, необхідності формування і реалізації довгострокової зваженої промислової політики, яка визначила б загальнодержавний підхід до підтримки і розвитку окремих галузей, з огляду на їхню ролі в економіці України, потенціал до розширення виробництва і створення передумов для зростання в суміжних галузях , вплив на ринок праці і життєдіяльність окремих регіонів і місцевих громад.

При цьому голови ФМУ і ЦК ПМГУ наголошують на загрозі подальшого погіршення ситуації в ГМК у разі запланованого підвищення тарифів на вантажні залізничні перевезення, а також у разі реалізації затвердженого балансу брухту чорних металів на 2016 рік, що передбачає високий рівень експорту металобрухту - 1,1 млн тонн - і брак цієї сировини для вітчизняних метпідприємств.

"Просимо вас негайно вжити всіх можливих заходів для недопущення підписання наказу міністра інфраструктури про індексацію тарифів на вантажні залізничні перевезення у 2016 році, ініціювати проведення Кабінетом Міністрів повторного докладного аналізу редакції фінансового плану ПАТ "Укрзалізниця" на 2016 рік за участю представників вантажовідправників і галузевих асоціацій , а також підготовку альтернативного варіанта фінплану з нульовою індексацією вантажних залізничних тарифів з урахуванням резервів у частині вартості палива, електроенергії, інших резервів в операційних витратах і інвестпрограми на 2016 рік", - наголошено в листі.

Металурги також просять голову держави ініціювати перед Кабінетом Міністрів і Міністерством економрозвитку і торгівлі перегляд розрахункового балансу утворення та споживання брухту чорних металів на внутрішньому ринку на 2016 рік, з урахуванням заявлених планів основних його споживачів - "ArcelorMittal Кривий Ріг", "Інтерпайп", "Електросталь", "Азовсталь", Маріупольський меткомбінат ім.Ілліча, "Запоріжсталь", меткомбінат ім. Дзержинського - і необхідності корекції прогнозу брухтозаготівлі на 2016 рік, зважаючи на фактичні дані початку поточного року.

Крім того, висловлюється прохання ініціювати перед Кабміном, Мін'юстом і Нацдержслужбою проведення перевірки дотримання всіх норм чинного законодавства при затвердженні поточної редакції розрахункового балансу утворення і споживання брухту чорних металів на внутрішньому ринку на 2016 рік.

Не пізніше від квітня 2016 року винести на розгляд Нацради реформ, або провести окрему нараду під головуванням президента і за участю відповідних органів влади, представників ГМК, галузевих профспілок, експертних організацій, асоціацій, на якій розглянути поточну ситуацію і перспективи розвитку ГМК, держполітики в цій галузі , розробку і впровадження комплексної державної стратегії стабілізації ситуації в галузі.

"Ми розуміємо, в яких складних умовах тепер опинилася Україна. Однак, на нашу думку, сьогодні саме той час, який потребує прийняття тільки відповідальних, зважених і державницьких рішень. У поточній ситуації вважаємо неприпустимим ухвалювати недалекосяжні безсистемні рішення, випробовуючи на міцність залишки української економіки і терпіння працівників промисловості, оскільки через сумнівну позицію окремих держчиновників можна надовго втратити промисловий і трудовий потенціал країни. Зазначені держслужбовці, врешті-решт, відповідають лише своєю посадою, а за наслідки їхніх безвідповідальних рішень відповідатимуть наступні покоління, на плечі яких ляже весь вантаж деіндустріалізації і довготривалої стагнації", - констатують у листі.

Голови ФМУ і ЦК ПМГУ також висловили "готовність підтримати і виконувати ініціативи президента, парламенту і уряду України, спрямовані на відновлення економічного зростання і збереження промислового та трудового потенціалу держави".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram