ГоловнаЕкономікаФінанси

У Латвії збанкрутував банк Фурсіна

Депутат також є акціонером двох банків в Україні.

У Латвії збанкрутував банк Фурсіна
Фото: delfi.lv

Європейський центральний банк анулював ліцензію латвійського Trasta komercbanka, співвласником якого є депутат Верховної Ради Іван Фурсін. Про це повідомляє TVnet.lv.

Латвійська комісія ринку фінансів і капіталу звернулася до ЄЦБ з таким проханням у зв'язку з тим, що Trasta тривалий час допускав серйозні порушення у важливих сферах діяльності. Регулятор зробив висновок, що до нього неможливо застосувати регулювання або порятунок в інтересах суспільства. Trasta komercbanka не виконував критично важливих функцій, не був системно важливим, тому латвійські чиновники вирішили, що його відхід з ринку істотно негативно не вплине на стабільність фінансового сектору країни.

У Латвії, як і в Україні, держава виплачує компенсацію вкладникам неплатоспроможних банків. Гарантована сума становить 100 тис. євро, 93% вкладників отримають назад усі свої вклади в повному розмірі.

Trasta komercbanka був 13-м банком у Латвії за величиною активів. 2015 року його збитки становили 4,66 млн євро. Власниками банку є молодший партнер Дмитра Фірташа українець Іван Фурсін і Ігор Буймистер, громадянин Латвії.

У грудні 2015 року в банку відбулися обшуки у справі про відмивання коштів, яким, імовірно, міг керувати член його правління Віктор Зіємеліс. У нього провели обшук, а пізніше Зіємеліс покинув правління. Наприкінці січня латвійська комісія ринку фінансів і капіталу заборонила Trasta проводити дебетні операції в будь-якій валюті на суму понад 100 тисяч євро. Такі самі обмеження наклали на філію Trasta komercbanka на Кіпрі.

Нагадаємо, Іван Фурсін є власником українського Місто-банку і співвласником банку "Кліринговий дім" (разом з Юлією Льовочкіною).

Trasta komercbanka був пов'язаний із сумнівною схемою придбання двох глибоководних вишок для "Чорноморнафтогазу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram