ГоловнаЕкономікаБізнес

Російський ВЭБ може стати зброєю проти української промисловості, - експерт

Головою банку призначено випускника академії ФСБ

Російський ВЭБ може стати зброєю проти української промисловості, - експерт
Фото: politekonomika.ru

Після зміни керівництва Внешэкономбанку РФ, якому належать акції українського Промінвестбанку, різко зросли ризики для української промисловості.

Як повідомляють "Українські новини", таку думку щодо призначення Сергія Горькова головою ВЭБу висловив експерт Національного інституту стратегічних досліджень України Олексій Їжак.

Він зазначає, що це стосується не тільки підприємств-позичальників Промінвестбанку, це матиме ефект доміно і на інші промислові компанії, які і так ледве зводять кінці з кінцями: "Сам факт того, що ВЭБ через свою "дочку" є власником боргових зобов'язань найбільших промислових підприємств України, несе великі ризики для національної економіки. У цьому контексті призначення керівником ВЭБу випускника Академії ФСБ, який раніше курував операції Сбербанку в Україні, може свідчити про намір Кремля "покласти" українську промисловість. Те, що не вдалося зробити шляхом військових дій на Донбасі, Росія може зробити фінансовими інструментами через такі банки як ПІБ".

За словами експерта, така стратегія логічно вкладається в політику гібридної війни проти України.

Їжак також нагадав, що в ситуації з Кримом Путін давав вказівку "провести анексію так, щоб юридично комар носа не підточив".

Таким самим чином банки, контрольовані РФ, можуть юридично коректно за формальними ознаками банкрутити українські підприємства, як це зробив Сбербанк під керівництвом Горькова з футбольним клубом "Чорноморець". Таким чином, є всі можливості дестабілізувати українську економіку, підвищити безробіття, знизити доходи державного і місцевих бюджетів.

"Хто стежить за новинами у ЗМІ, бачить, що вже зіткнулися з тиском з боку ПІБу "АвтоКрАЗ", що виробляє продукцію для Збройних сил, містоутворювальні черкаський і сєверодонецький "Азот", кондитерська компанія АВК, але це все "квіточки" порівняно з тим, що може очікувати промисловість надалі. Перед "гібридним" кредитно-політичним вторгненням всі українські фінансово-промислові групи рівні", - додав Їжак.

На думку експерта, ситуація вимагає особливого контролю з боку НБУ і Кабміну. У разі якщо дії російського банку дестабілізуватимуть українську промисловість, треба бути готовим до екстраординарних заходів, навіть до повернення номінально українських банків у державну власність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram