ГоловнаЕкономікаДержава

У США офіційно визнали, що за відімкненням електроенергії в Україні стоять хакери

При цьому Міністерство внутрішньої безпеки не повідомляє, хто стоїть за кібератаками.

У США офіційно визнали, що за відімкненням електроенергії в Україні стоять хакери
Фото: autocentre.ua

Уряд США вперше офіційно визнав, що до відімкнення енергозабезпечення на заході України в грудні 2015 року причетні хакери. Про це з посиланням на звіт Міністерства внутрішньої безпеки США пише "Голос Америки".

Американські експерти зробили висновки на основі інтерв'ю з представниками шести українських організацій, які постраждали через перебої електроенергії. Втім у повідомленні сказано, що експерти не мали можливості незалежно переглянути технічні докази.

Нещодавно американські ЗМІ з посиланням на джерела в Білому домі повідомляли, що за збоями електроенергії в Україні стоїть Росія.

При цьому Міністерство внутрішньої безпеки в звіті не повідомляє, хто стоїть за кібератаками. При цьому американська кібер-компанія iSight Partners і деякі інші фірми пов'язують інцидент із російською хакерською групою, відомою під назвою Sandworm.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2015 року українське підприємство "Прикарпаттяобленерго" повідомило про те, що хакери здійснили напад на його комп'ютерну систему, внаслідок чого близько 700 тис. жителів Івано-Франківської області залишилися без електроенергії.

Згідно з даними Держспецзв'язку, крім "Прикарпаттяобленерго" кібернападам піддалися також "Київобленерго", "Чернівціобленерго", "Хмельницькобленерго" і "Харківобленерго".

Американська компанія iSight Partners, що спеціалізується на питаннях кіберрозвідки, стверджує, що до відімкнення електроенергії причетна російська група хакерів Sandworm. Раніше повідомляли, що Центральне розвідувальне управління, Агентство національної безпеки і департамент внутрішньої безпеки США мають намір провести розслідування про причетність російських хакерів.

Служба безпеки України 28 грудня заявила, що запобігла спробі російських спецслужб зламати комп'ютерні мережі об'єктів енергетичного комплексу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram