ГоловнаЕкономікаБізнес

Металурги заявили про загрозу зупинки заводів через дефіцит сировини в зв'язку з планованим рішенням МЕРТ

Брак брухту може досягти 68% від потреб.

Металурги заявили про загрозу зупинки заводів через дефіцит сировини в зв'язку з планованим рішенням МЕРТ
Фото: solo-consulting.com

Об'єднання підприємств "Металургпром" та Федерація металургів України в спільному зверненні до прем'єр-міністра Арсенія Яценюка попередили про катастрофічні наслідки для металургів у разі затвердження проекту балансу металобрухту, розробленого МЕРТ.

"За нашою інформацією, на затвердженні в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі перебуває проект балансу з об'ємом запланованого експорту, який дорівнює 1,1 млн тонн, що дає всім металургам сигнал, що ситуація, яка спостерігалася в попередньому році, продовжиться і в поточному, з більш негативними наслідками, - йдеться в зверненні. Починаючи з 2 кварталу 2015 року на внутрішньому ринку спостерігається постійний дефіцит цієї сировини, основною причиною якого став рекордно високий експорт за останні 10 років - 1,2 млн тонн (+ 20% до 2014 року)", - йдеться в листі, оприлюдненому виданням "Економічні вісті".

Головною проблемою документа, на думку авторів, є істотно завищений прогноз заготівлі металобрухту. МЕРТ оцінив його в 4,6 млн тонн,  тоді як дані за січень і лютий свідчать про річний обсяг заготівлі брухту менш як 3 млн тонн.

За оцінками керівників галузевих об'єднань, споживання брухту металургійними підприємствами в 2016 році очікується на рівні 4,4 млн тонн. При зазначеному рівні заготовлі річний дефіцит металобрухту навіть без експорту складе 1,6-1,9 млн тонн. А при експорті 1,1 млн тонн дефіцит складе 2,7-3 млн тонн, це 61-68% від потреби.

"Цей дефіцит не подолати імпортом сировини (який також обмежений), і технічно неможливо замінити іншими матеріалами. Наслідки того будуть катастрофічними. І виграє від цього одна з найбільш тіньових галузей економіки", - говориться в зверненні.

"Металурги не виступають за заборону експорту як такого. Однак ми закликаємо до здорового глузду в обчисленні балансу металобрухту. Якщо в країні є внутрішня потреба в сировині, то можна експортувати надлишок, не затребуваний внутрішніми споживачами. Прості арифметичні дії свідчать про те, що надлишку брухту в країні немає", - зазначають підписанти листа.

Нагадаємо, у вересні 2015 року прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив МЕРТ обмежити експорт металобрухту. "Це тіньовий бізнес, який вбиває виробництво", - заявив тоді прем'єр-міністр. До сьогоднішнього дня доручення прем'єр-міністра не виконано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram