ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада прийняла закон про створення наглядових рад у держкомпаніях

Держава посилить контроль за роботою своїх підприємств.

Рада прийняла закон про створення наглядових рад у держкомпаніях
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада в четвер ухвалила закон про створення наглядових рад у державних підприємствах і господарських товариствах, частка держави в яких перевищує 50%.

За законопроект №3062 у другому читанні проголосував 251 депутат.

Він дозволяє створювати наглядові ради в державних і муніципальних унітарних підприємствах без проведення корпоратизації (зараз наглядові ради існують тільки в господарських товариствах). Перелік підприємств, де наглядові ради повинні бути створені обов'язково, і порядок створення наглядових рад визначать Кабінет Міністрів України і місцеві ради.

Наглядова рада є органом, метою якого є захист прав держави, а також контроль і регулювання діяльності керівника підприємства.

Закон також встановлює, що річна, в тому числі консолідована, звітність суб'єктів господарювання державного сектору економіки підлягає обов'язковому аудиту.

Нагадаємо, що влада України збирається провести масову приватизацію об'єктів держвласності. Ті підприємства, які залишаться в державній власності, планують об'єднати в кілька холдингів, які будуть виведені з-під управління міністерств.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram